Societate

3 287 140 de persoane sunt înscrise în Registrul de Stat al Alegătorilor

Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la etapa încheierii procedurii de actualizare a listelor electorale, este de 3 287 140. Alegătorii sunt invitați să verifice corectitudinea înscrierii datelor din listele electorale atât la biroul electoral al secției de votare, care corespunde domiciliului sau reședinței valabile, cât și pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale, transmite IPN.

Potrivit CEC, din numărul total de alegători, 2 798 306 de persoane sunt atribuite pe unități administrativ-teritoriale de nivelul doi. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință. Este vorba inclusiv despre cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (232 631 de persoane) și cetățenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova (256 203).

Codul Electoral prevede că, la această etapă, are loc tipărirea listelor electorale de bază, care se transmit de către CEC autorităților administrației publice locale cu cel puțin 22 de zile înainte de ziua alegerilor, în trei exemplare. Două exemplare ale listelor se transmit imediat biroului electoral al secției de votare, iar un exemplar se păstrează la primărie.

Alegătorii pot verifica corectitudinea înscrierii datelor din listele electorale pe pagina web a CEC, accesând butonul „Verifică-te în Registrul de Stat al Alegătorilor” sau direct pe liste.cec.md, selectând regiunea, localitatea și secția de votare la care sunt arondați.

Modificări în listele electorale pot fi solicitate cel târziu în ziua precedentă zilei alegerilor, adică până pe 31 octombrie inclusiv.

Related posts

Двое супругов были найдены мертвыми после пожара в их доме

Albasat

72 человека погибли в прошлом году в результате аварий на рабочих местах

Albasat

Analist politic: Meritele debursării celor 30 de mln de euro aparțin opoziției și societății civile

Albasat

Leave a Comment