ALBASAT
Actualitate Nisporeni Societate

32 de ani de la războiul de pe Nistru la Nisporeni: Comemorarea eroilor căzuți în conflictul din 1992

Astăzi, 2 martie 2024, marcăm 32 de ani de la declanșarea conflictului armat pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. În memoria celor care și-au sacrificat viața în acele zile tragice, Nisporeni se pregătește să comemoreze eroii căzuți în conflictul de pe Nistru din anul 1992. Aproximativ 30.000 de persoane, printre care militari, polițiști și voluntari, au participat la acțiunile de luptă, iar peste 300 de oameni și-au pierdut viața în timpul confruntărilor, iar mulți alții au fost declarați dispăruți.

Deși au avut loc negocieri în diverse formate de-a lungul anilor, conflictul transnistrean nu a fost încă soluționat. Trupele armate ale Federației Ruse încă staționează pe teritoriul regiunii transnistrene, iar depozitul militar de la Cobasna, unde se estimează că sunt păstrate circa 20.000 de tone de muniții, rămâne sub controlul de facto al Rusiei, fără acces pentru autoritățile Republicii Moldova.

La Nisporeni se va desfășura comemorarea eroilor căzuți în lupta pentru integritatea și independența țării. Evenimentul va începe la ora 10:00, în fața monumentului dedicat eroilor. În cadrul mitingului solemn, vor lua cuvântul Ion Diavor, președintele raionului Nisporeni, Dan Negel, primarul orașului Nisporeni, Vasile Portevschi, deputat în Parlament și alți reprezentanți ai autorităților locale.

Această comemorare este nu doar un moment de recunoaștere a sacrificiului celor căzuți, ci și un apel la solidaritate și unitate în eforturile de a menține integritatea și suveranitatea Republicii Moldova. Este un prilej de a onora memoria celor care și-au dat viața pentru libertate și democrație, iar participarea tuturor celor care doresc să aducă un omagiu acestor eroi este încurajată și binevenită.

Related posts

Poliția a împărțit șoferilor amenzi de peste 100 de mii de lei

Albasat

Prezidențiale 2020: Mâine începe depunerea documentelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova

Albasat

Вотум недоверия выдвинут на пленарном заседании парламента

Albasat

Leave a Comment