Astăzi, pe 26 aprilie, marcăm 38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, unul dintre cele mai mari dezastre nucleare din istorie. În memoria victimelor, un eveniment de comemorare a avut loc la Nisporeni, aducându-se omagiu eroilor de sacrificiu care și-au pus viața în pericol pentru a salva vieți.
Catastrofa de la Cernobîl a avut loc în urmă cu 38 de ani, când reactorul 4 al centralei nucleare a explodat în urma unei serii de erori umane. Impactul devastator al acestei explozii a fost resimțit pe scară largă, afectând nu doar regiunea înconjurătoare, ci și comunitățile și mediul înconjurător.
Astăzi, ne aducem aminte de această tragedie cu tristețe și respect, recunoscând sacrificiul celor care au intervenit în timpul crizei și au luptat să minimizeze daunele. Comemorarea de la Nisporeni reprezintă un prilej solemn de a onora memoria acestor eroi și de a reflecta asupra lecțiilor învățate dintr-unul dintre cele mai întunecate capitole ale istoriei noastre moderne.
Amintim, în urmă cu 38 de ani, pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare Cernobîl din Ucraina a explodat, după șir de erori umane, provocând cel mai grav incident din istoria nucleară civilă. Explozia, produsă noaptea, a fost urmată de un incendiu puternic. Acoperişul reactorului a fost aruncat în aer, şi 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns la peste un kilometru în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense. Puţini au fost cei care au ştiut ce s-a întâmplat atunci. Secretomania regimului sovietic a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de populaţie. Evacuarea din zonă a început abia peste 36 de ore.
Totodată, suprafațe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuați peste 300.000 de oameni. „Zona morţii” de la Cernobîl – un teritoriu otrăvit de radiaţii – se întinde pe 2.600 de km pătraţi.