Nisporeni Societate

60 de poliţişti vor asigura ordinea publică de Paştele Blajinilor pe teritoriul raionului Nisporeni. Ce este interzis la cimitire

De Paştele Blajinilor, poliţiştii din Nisporeni vor fi cu ochii pe cetăţeni. Astfel, în zilele de 6,7 şi 8 iunie, 60 de angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Nisporeni vor asigura ordinea publică, dar şi respectarea măsurilor de prevenire a infecţiei cu COVID-19. Toţi oamenii care vor merge la cimitire, vor trebui să ţină cont de mai multe reguli, impuse de către autorităţile statului.

Toate cele 49 de cimitire din raionul Nisporeni vor fi supravegheate de oamenii legii pentru a fi  respectate regulile de protecție a COVID-19. De asemenea și slujbele religioase vor fi monitorizate.

DENIS POPESCU, ŞEFUL SECTORULUI NR.1 AL IP NISPORENI:  “În zilele de 6,7 şi 8 iunie 2020 menţinerea ordinii publice în timpul desfăşurării Paştelui Blajinilor de către angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni va fi asigurată de către 60 de angajaţi. Totodată vor fi trei echipaje mobile care vor monitoriza buna desfăşurare a slujbelor.”

Persoanele care vor merge la cimitire pentru a pomeni răposaţii, vor trebui să poarte obligatoriu mască de protecţie şi să păstreze distanţa socială. De asemenea, lângă morminte nu se permite aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, iar acestea trebuie să stea un termen cât mai scurt.Totodată, este interzis consumul de alimente şi băuturi pe teritoriul cimitirelor.

 DENIS POPESCU, ŞEFUL SECTORULUI NR.1 AL IP NISPORENI”:  “Inspectoratul de Poliţie Nisporeni vine cu rugămintea ca organizatorii să informeze vizitatorii cimitirelor despre hotărârea nr. 13 din 29 mai 2020 şi măsurile care sunt impuse.Organizatorul va asigura şi va informa vizitatorii despre respectarea distanţei, de cel puţin un metru, despre neadmiterea persoanelor în interiorul cimitirelor fără măşti şi neadmiterea consumului băuturilor alcoolice şi a mâncării la morminte.  Vizitatorilor le recomandăm să evite aglomerarea.  Iar la mormânt să nu fie mai mult de trei persoane. Totodată, igienizarea mâinilor cu soluţie de alcool,   respectarea etichetei tusei şi strănutului.” 

Polițiștii vor fi prezenți și pe toate traseele din raionul Nisporeni pentru monitorizarea și fluidizarea transportului, în scopul prevenirii accidentelor rutiere, dar și a depistării vitezomanilor sau a celor care conduc în stare de ebrietate.

 DENIS POPESCU, ŞEFUL SECTORULUI NR.1 AL IP NISPORENI: “Totodată, vor fi incluse şi două maşini de patrulare, care vor monitoriza şi vor efectua raiduri pe teritoriul raionului Nisporeni.”

În timp ce oamenii se pregătesc să meargă la cimitire, reprezentanţii Ministerului Sănătății au declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că intenția lor de a interzice celebrarea Paștelor Blajinilor a fost întâmpinată cu nesupunere de Mitropolia Moldovei. Astfel, epidemiologii rămân în continuare pe poziţia ca oamenii să rămână acasă de Paştele Blajinilor.

 NICOLAE FURTUNĂ, ŞEFUL ANSP:  “Ne-am pronunţat împotriva petrecerii Paştelui Blajinilor. Aţi văzut scrisorile de nesupunere care au venit din partea Mitropoliei Moldovei. Dânşii erau tentaţi să petreacă Paştele Blajinilor la data de 7, 8 iunie curent.  Noi am rămas pe aceeaşi poziţie ca să nu permitem desfăşurarea activităţilor legate de Paştele Blajinilor şi pomenirea celor plecaţi în lumea celor drepţi, din păcate, biserica nu ne-a auzit şi noi rămânem pe poziţia ca populaţia să rămână masiv acasă.”

Și ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a venit cu îndemnul către cetăţeni să se  abţină de a merge la cimitire.

 VIORICA DUMBRĂVEANU, MINISTRA SĂNĂTĂŢII, MUNCII ŞI PROTECŢIEI  SOCIALE: “Noi reiterăm îndemnul către cetăţenii R. Moldova să manifeste responsabilitate. Cu prilejul Paştelui Blajinilor să se abţină de a merge în cimitire, să-i pomenim pe cei dragi, să-i pomenim pe cei plecaţi în nefiinţă de acasă şi pe lângă faptul că viaţa şi sănătatea are prioritate să ne gândim de fapt că de acţiunile noastre depinde foarte mult cum va funcţiona în continuare sistemul medical.”

Precizăm că măsurile vin să prevină răspîndirea infecției cu COVID-19 în țara noastră. Cei care ignoră prevederile menite să protejeze oamenii vor fi sancționaţi conform legislației în vigoare.

 

 

 

Related posts

Medic narcolog la Spitalul Raional Ceadîr-Lunga, răpus de noul coronavirus

Albasat

PSRM-PDM a mizat pe o magie economică care nu s-a produs, deputat

Albasat

Europa revine la viaţă. Principalele măsuri de relaxare a restricţiilor intrate de luni în vigoare

Albasat

Leave a Comment