Actualitate

76 DE ANI DE LA PRIMUL VAL AL DEPORTĂRILOR STALINISTE

Se împlinesc 76  de ani de la primul val al deportărilor staliniste, care au avut loc în Basarabia şi Bucovina de Nord. La Nisporeni, victimele au fost comemorate printr-un mars, care a început la Casa Naționala. Acolo, la placa comemorativă au fost depuse flori.

 În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 a început primul val de deportări staliniste în Basarabia şi Bucovina de Nord. Mii de familii au fost atunci destrămate, iar supravieţuitorii acelor evenimente îşi amintesc cu lacrimi în ochi calvarul prin care au trecut.

 În Basarabia şi Bucovina de Nord au existat trei valuri de deportări, organizate de Partidul Comunist din Uniunea Sovietică. La prima operaţiune, din iunie 1941, în listele întocmite de funcţionarii sovietici au fost incluşi aproape 33 de mii de oameni din cele două provincii. La întocmirea listelor s-a ţinut cont de pregătirea şi activitatea capului familiei, de averea lui şi de faptul dacă a colaborat cu administraţia românească. Celelalte operaţiuni au fost în iulie 1949 şi aprilie 1951.

Daca vreti sa fiti mereu contectati la stirile din Nisporeni, urmariti-ne pe pagina de Facebook – Albasat

Related posts

Ce temperatură optimă trebuie să aibă aerul condiţionat pe caniculă?

40 de bibliotecari moldoveni participă la un program de formare profesională în România

Darea de seamă privind calcularea primei AOAM va fi prezentată într-un raport unificat

AlbasatTV, Nisporeni

1 comment

Adidas NMD Men Women Mesh Surface Midnight Blue 27/08/2017 at 07:08

A lot of thanks for your own labor on this web site. Debby take interest in going through research and it is easy to understand why. My partner and i learn all relating to the powerful way you deliver very important strategies by means of this web blog and in addition improve response from some others on the article so my girl is really discovering a lot of things. Have fun with the rest of the new year. Your carrying out a good job.

Reply

Leave a Comment