ALBASAT
Societate

86% din dozele de vaccin anti-COVID-19 au fost utilizate

După patru săptămâni de când a început procesul de vaccinare anti-COVID-19 în Republica Moldova, peste 50% dintre lucrătorii medicali au fost vaccinaţi. 86% din toate dozele de vaccin au fost utilizate la nivel naţional, a precizat Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
 

Întrebat dacă registrul electronic de vaccinare permite verificarea funcţiilor persoanelor care s-au vaccinat, Alexei Ceban a răspuns că registrul a fost elaborat pentru a fi cât mai simplu de utilizat. La nivel regional şi naţional, acesta permite vizualizarea datelor cumulativ per teritoriu şi instituţie, în dependenţă de producător şi „nu a avut scopul de a defini detaliat fiecare funcţia persoanei, deoarece necesită mult timp”. Alexei Ceban a precizat că peste un procent din populaţie e vaccinată împotriva COVID-19, iar ritmul de vaccinare, comparativ cu alte state care au iniţiat campania până la Republica Moldova, e destul de bun.

Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, a declarat că la nivel global 141 de ţări au iniţiat procesul de vaccinare.

Referindu-se la cazul din Edineţ şi alte centre raionale, despre care se vehiculează că nu ar respecta etapizarea procesului de vaccinare, Ninel Revenco a menţionat că de la începutul campaniei de imunizare, au fost raportate mai multe nereguli. A fost organizată o comisie care va examina toate cazurile în care nu s-a respectat fie etapizarea procesului, fie altă procedura. Rezultatele vor fi prezentate Ministerului Sănătăţii, care va lua o decizie, pe care o va face publică.

Epidemiologul ANSP, Laura Ţurcan, s-a referit la reacţiile adverse post-imunizare şi a precizat că, de la 2 martie, au fost înregistrate 870 de reacţii adverse. În mare parte, e vorba despre reacții uşoare: temperatură până la 38,5 grade, slăbiciuni, dureri musculare şi în articulaţii. În 31 de cazuri s-au fixat reacții adverse moderate.

Cu referire la cazul din Hânceşti, unde un bărbat a murit după ce a fost vaccinat, Laura Ţurcan a precizat că a fost întrunită o comisie care a raportat că moartea a survenit în urma insuficienţei cardio-vasculare acute. Legătură cauzală dintre vaccin şi decesul persoanei nu a fost identificată.

Laura Ţurcan a mai precizat că sunt înregistrate și 78 cazuri de îmbolnăvire după vaccinare. Persoanele fie au fost vaccinate în perioada de incubaţie, când nu aveau semne de boală, fie că s-au infectat după, neavând încă formați anticopii. Epidemiologul a reiterat că după prima doză de vaccin nu eşti protejat definitiv de boală, de aceea trebuie în continuare respectate toate măsurile de protecție contra COVID-19.

Related posts

Ultima oră! 113 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Albasat

Cursul valutar oficial la 16.10.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Молодой человек, погибший под колесами поезда на прошлой неделе, был идентифицирован

Albasat