Nisporeni

9 incendii de ardere a vegetaţiei uscate, declanşate de la începutul anului în raionul Nisporeni! Vezi care sunt normele care trebuie respectate!

În perioada lucrărilor agrare, tot mai multe câmpuri sunt cuprinse de foc, din cauza nesupravegherii de către cetăţeni. Astfel, de la începutul anului 2021, pe teritoriul raionului Nisporeni au fost declanşate 9 incendii de vegetaţie uscată. Deşi numărul acestora se află în descreştere, situaţia lasă de dorit, fiind puse în pericol fâşiile forestiere şi livezile de pomi fructiferi. Secţia Situaţii Excepţionale Nisporeni atenţionează cetăţenii să fie prudenţi, iar la fiecare semn de incendiu să apeleze imediat la numărul de urgenţă 112.

Anul acesta Secţia Situaţii Excepţionale a înregistrat 9 incendii de vegetaţie uscată. În comparaţie cu anul trecut şi anul 2019, este în descreştere numărul lor, cu aproximativ 25 de incendii de vegetaţie uscată.” a spus Andrian Cuzmin, ofiţer serviciul de prevenţie a SSE Nisporeni.

Schimbările climatice, creșterea temperaturii și riscurile de secetă ar putea spori numărul pădurilor sau terenurilor agricole afectate de incendii.

Secţia Situaţii Excepţionale Nisporeni vine cu un şir de reguli necesare respectării în timpul arderii vegetaţiei uscate.

Este incendierea vegetaţiei uscate, sau a resturilor menajere, fără supraveghere, ce poate duce la extinderea incediilor de vegetaţie uscată.  Secţia Situaţii Excepţionale Nisporeni recomandă populaţiei să nu aprindă resturile vegetale, de a nu aprinde resturile menajere, de a delimita prin fâşiile forestiere, pentru neadmiterea lor la incendiere, neadmiterea focului deschis pe lângă fâşiile forestiere.„.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi, astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii  şi  să  nu  afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Related posts

COVID-19 Nisporeni ! 22 de infectări au fost confirmate în 24 de ore

Albasat

COVID-19 Nisporeni: Trei cazuri de infectare și un deces, înregistrate în ultimele 24 ore

Albasat

15 cazuri noi de COVID-19, confirmate astăzi în raionul Nisporeni

Albasat