ALBASAT
Nisporeni Societate

9 mai, Ziua Europei, sărbătorită și la Nisporeni

 9 mai, Ziua Europei –  a fost sărbătorită și la Nisporeni. Evenimentul festiv a avut loc în Parcul Central al orașului, în preajma Monumentului – simbol al raionului, Moara de vânt.

Aici s-au adunat  reprezentanți și angajați ai administrației publice locale, deputați din Parlamentul Republicii Moldova, cetățeni și oaspeți ai raionului.

 În debutul programului de sărbătoare în fața celor adunați a evoluat fanfara școlii de muzică Nisporeni, condusă de maestrul Alexandru Răileanu.

 Apoi la microfon a venit președintele raionului Nisporeni, domnul Vasile Mărcuță. În discursul său, președintele a  reliefat importanța integrării europene a Republicii Moldova, accentuând că aceasta este în lista priorităților țării noastre.

 În fața celor prezenți a vorbit și deputatul Vasile Porțevschi. În alocuțiunea sa, oficialul a  subliniat că Ziua Europei, marcată la Nisporeni și în toată țara, exprimă speranța și dorința majorității moldovenilor de continuare a drumului pe vectorul european. Deputatul a venit și cu un îndemn, adresat tuturor concetățenilor de a participa la Adunarea Națională, ce va avea loc la Chișinău, întrunire în care participanții vor avea posibilitatea să-și exprime decizia clară în raport cu Integrarea Europeană a țării.

Despre semnificația solemnității de la Nisporeni și conotația zilei de 9 mai a vorbit specialistul principal în cadrul Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport, Ion Susanu.

Programul festiv a continuat cu evoluarea ansamblurilor Doina codrilor și Dor nisporenean.

Evenimentul a finalizat cu depuneri de flori la Monumentul Eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Despre dezideratul integrării europene a Republicii Moldova și-a expus opinia domnul Vasile Bîtcă, ex- deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

 Iar deputatul Vasile Porțevschi a specificat că ziua de 9 Mai este și a păcii, întrucât Integrarea Europeană constituie un garant al stabilității și dezvoltării Republicii Moldova.

Unii cetățeni ai raionului Nisporeni au relevat valoarea actului de Integrare pentru generația noastră, dar și pentru cele viitoare.

 Ziua Europei este celebrată anual pe 9 Mai pentru a marca pacea și unitatea pe tot continentul european. Aceasta marchează aniversarea unui discurs susținut de Ministrul francez de Externe, Robert Schuman, în anul 1950. Schuman a avut a avut în vedere o Europa liberă, pacifistă, bazată pe idealurile de cooperare și partajare a resurselor. Declarația Schuman este considerată, la scară largă, a fi baza Uniunii Europene.

Related posts

În contul bugetului de stat a intrat prima plată din partea Băncii Naţionale

Albasat

Топливо стало дешевле

Albasat

Termoelectrica modernizează infrastructura de producere și livrare a energiei termice

Albasat

Leave a Comment