ALBASAT
Fără categorie

S-a schimbat ora. Ce înseamnă trecerea la ora de vară 2019

În acest weekend, în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, s-a schimbat ora. Moldova a trecut la ora oficială de vară 2019, iar ceasurile s-au dat înainte cu o oră. Astfel, ora 3:00 a devenit ora 4:00, iar ziua de 31 martie este cea mai scurtă zi din anul 2019, având practic 23 de ore.

Pe continentul european, schimbarea orei se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei. Unele dintre aceste ţări au revenit la ora iniţială în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora de vară. Schimbarea orei nu este însă simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar.

De ce a fost introdusă ora de vară

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. 

Americanul Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui. Ideea folosirii orei de vară este atribuită însă neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895.

Efecte asupra organismului ale trecerii la ora de vară

Trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung, în cazul tinerilor şi oamenilor sănătoşi. În schimb, persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.

De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea. Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu şi la şcoală.

Related posts

52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta

AlbasatTV, Nisporeni

Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE

AlbasatTV, Nisporeni

Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI

AlbasatTV, Nisporeni

Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă

AlbasatTV, Nisporeni

Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul

AlbasatTV, Nisporeni

🏆 LIVE din Nisporeni: Gala Sportivilor Dotați 2024 – Campionii pe scenă!

AlbasatTV, Nisporeni

Doi bătrâni și-au pierdut viața în incendii

AlbasatTV, Nisporeni

Droguri de 4,5 milioane de lei, confiscate la Bălți

AlbasatTV, Nisporeni

Pentru luna decembrie compensația medie va fi de 700 de lei

AlbasatTV, Nisporeni

Prudență maximă în trafic. Se circulă în condiții de lapoviță și ploaie

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment