La scurt timp după atentatele din Sri Lanka, au început să se distribuie „știri false” pe internet, iar guvernul a luat măsura drastică de a bloca rețelele de socializare, scrie BBC.
FOTO: Gulliver/ Getty Images
Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube, Snapchat și Viber au fost blocate în Sri Lanka de autorități. Guvernul nu a anunțat încă până când va ține interdicția.
După ce mai mult de 300 de oameni au murit în atentatele de duminică, prim-ministrul Ranil Wickremesinghe i-a rugat pe cetățenii din Sri Lanka să „nu răspândească speculații care nu sunt verificate”.
Rugămintea a fost rapid urmată de interdicția accesării acestor rețele sociale. Guvernul din țara asiatică a transmis că ele „vor fi blocate temporar până când investigațiile vor fi încheiate”.
Interdicția nu afectează și Twitter, care nu este atât de folosit în țară, spre deosebire de alte platforme, potrivit unor experți.
Nu este prima oară când se iau astfel de măsuri extreme. Facebook a fost blocat o perioadă scurtă de timp, în urmă cu un an în Sri Lanka, după ce a fost acuzat că permite postări care incită la violență împotriva musulmanilor. În noiembrie, rețeaua de socializare a lui Mark Zuckerberg a recunoscut că Facebook a fost folosit pentru a răspândi îndemnuri la violență în Myanmar.
În martie, Facebook a oprit răspândirea videoclipului în care oameni erau atacați în moschee în Noua Zeelandă. Premierul Jacinda Ardenrn nu a blocat atunci rețeaua de socializare, însă și-a exprimat opinia că distribuirea unui astfel de videoclip este inacceptabilă și a amenințat că vor fi reguli mai dure.
Ruwan Wijewardene, ministrul apărării din Sri Lanka, a informat că bilanţul victimelor atacurilor de duminică, din orașul Colombo, a ajuns la 321 de morţi și 500 de răniți. De asemenea el a informat că atacurile au venit ca răspuns la atentatul terorist de luna trecută de la cele două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă
Gruparea teroristă ISIS a revendicat atacurile cu bombă coordonate din Sri Lanka. Anunţul a fost făcut de agenţia oficială a grupării, AMAQ, fără să fie oferite dovezi în acest sens.