La 2 octombrie este marcată Ziua Mondială de prevenire a consumului abuziv de alcool. Cu acest prilej, angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni au desfăşurat o campanie anti-alcool. Astfel, ei au mers în instituţiile de învăţământ din raion pentru a atenţiona elevii că alcoolul poate duce la urmări grave. La rândul lor, elevii s-au arătat interesaţi să afle care sunt consecinţele acestui fenomen şi cum ar putea să-l prevină. Poliţiştii au informat elevii despre consecinţele grave pe care le suportă cei care consumă alcool.
VIOREL TICAN, ŞEFUL ADJUNCT AL SECURITĂŢII PUBLICE NISPORENI: „O persoană care are un mod de viaţă sănătos, ajungând la o stare de ebrietate, ea poate să fie şi victimă, şi infractor. Victimă, în cazul când a consumat băuturi alcoolice şi vin alte persoane cu diferite dereglări, care nu are un comportament adecvat în societate şi poate să-i sustragă scurta, obiectele personale, bunurile personale: banii. Poate să fie expus violenţei, poate să fie bătut de alte persoane. Poate să devină infractor, se urcă la volan, să creadă că el este bine şi să facă agresiune faţă de alte persoane.”
Oamenii legii le-au relatat elevilor şi despre accidentul de la Buiucani, provocat de o şoferiţă care a s-a izbit într-un troleibuz, în urma căruia un bărbat a decedat, iar 18 persoane au fost rănite. Femeia a rămas de mai multe ori fără permis de conducere, fiind prinsă beată în trafic sau provocând accidente rutiere.
VIOREL TICAN, ŞEFUL ADJUNCT AL SECURITĂŢII PUBLICE NISPORENI: „Dacă aţi văzut zilele curente accidentul rutier de la Chişinău, când o conducătoare auto a ciocnit într-un troleibuz. Consumul de alcool, viteza excesivă şi uitaţi-vă ce a survenit.”
Elevii liceului teoretic „Mircea Eliade” din oraşul Nisporeni au stat ochi şi urechi la toate informaţiile prezentate de către oamenii legii. Ei susţin că acestea sunt binevenite şi vor ţine cont de tot ce au aflat în cadrul acestei acţiuni.
„La lecţia de astăzi am învăţat ce este alcoolul şi ce efecte are asupra omului. Aceasta este o problemă foarte mare în comunitate şi de obicei duce la diferite cazuri de risc. Dacă ar fi posibil ca magazinele să nu majoreze preţul la alcool, să facă regim cum şi când să se cumpere.”
„Chiar şi pentru persoanele de 18 ani, ar trebui să se pună o anumită normă de cumpărare, spre exemplu o singură sticlă de vin sau un număr limitat de cumpărare a băuturilor alcoolice.”
“Astăzi am aflat despre alcool şi influenţa sa asupra vieţii, toate cauzele şi consecinţele consumului de alcool şi ce daune poate crea. Strică organismul, afectează grav organismul, poţi comite o crimă sau poţi să ajungi victimă a ei.”
„Poliţiştii ne-au informat despre problemele care pot apărae în urma consumului excesiv de alcool şi respectiv de a informa de ce ar tebui să evităm şi cum să o facem. Consumul excesiv de alcool poate afecta grav sistemul nervos, stomacul, respectiv ficatul. Cred că ar trebui mai puţin de făcut publicitate la alcool la televizor şi în general să se creeze un cult în care este proslăvit alcoolul, trebuie de evitat chestia asta.”
Şi profesorii susţin că lecţia predată de poliţişti le va fi de folos copiilor.
SERGIU IACHIMOVSCHI PROFESOR DE MATEMATICĂ AL LICEULUI „MIRCEA ELIADE”: „Societatea are nevoie pentru că acest flagel să fie prevenit anume din copilărie şi în perioada adolescenţei. Alcoolul întotdeauna a adus daune şi prejudicii morale şi materiale statului. De aceea care nu ar fi legislaţia, nu cred că ar fi îndeajuns pentru a preveni toate aceste lucruri urâte. De aceea e foarte binevenit, pentru că lucrul de profilactică într-adevăr este cel mai eficient.”
Inspectorii de poliţie Nisporeni declară că desfăşoară asemenea acţinui cu scopul de a sensibiliza tinerii despre consecinţele grave ale consumului de alcool.
ADRIANA TICLENCO, OFIŢER SUPERIOR AL SERVICIULUI INTERACŢIUNE COMUNITARĂ AL IP NISPORENI: „Angajaţii IP Nisporeni, în acest context, desfăşoară mai multe activităţi la instituţiile de învăţământ din raionul Nisporeni. Urmează să desfăşurăm activităţi şi la aleea siguranţei din raionul Nisporeni. Genericul acestei activităţi este „Nu lăsa alcoolul să preia controlul”. Vrem să sensibilizăm anume tinerii şi societatea civilă despre daunele consumului de alcool şi consecinţele acestui flagel.”
Datele statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că Republica Moldova ocupă locul II în clasamentul țărilor, a căror populație consumă cel mai mult alcool. Cea mai mare consumatoare de alcool este populația Belarusului. Datele raportului arata că persoanelor de la vârsta de 15 ani le revine, anual, aproximativ 18 litri de alcool pur pe cap de locuitor. Potrivit medicilor, consumul excesiv de alcool este cauza principală a peste 60 de maladii. Cele mai frecvente sunt ciroza, pancreatita, dar şi diferite forme de cancer. De asemenea, consumul abuziv de alcool provoacă dereglări psihice, afecţiuni hepatice şi cardiovasculare. Limita consumului de alcool, inofensivă pentru sănătate, constituie 20 de mililitri de alcool pur pe zi pentru barbaţi şi 10 mililitri – pentru femei.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/
https://ok.ru/profile/564484387545
https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/