Vera Popa este o mamă tânără din orașul Nisporeni. Nu vede de mai mulți ani și spune că din cauza deficiențelor de vedere este discriminată în locurile publice, are acces limitat la mai multe servicii, cum ar fi transportul, și nu-și poate găsi un loc de muncă. Femeia nu-și pierde însă speranța.
Vera POPA, locuitoare a orașului Nisporeni:”Mă deplasez aşa, greu, uneori alţii mă ajută, dar mai mult sotul mă ajută. Dar aşa, la magazine, foarte mulţi vânzători îmi spun: ei ce, tu nu poţi să vezi preţul acela? Te numesc uneori, chiar esti jignită. Nu am lucrat niciodată, dar acum mi-au zis unii angajatori că o să mă angajeze când o să fie locuri vacante.”
Nu este singura care îşi doreşte un job. Mulți dintre prietenii ei ar vrea să lucreze psihologi, profesori, poliţişti sau chiar muzicieni. Se confruntă însă cu un sistem care nu le oferă prea multe şanse. Și nu e vorba doar despre reticența angajatorilor. Lucruri banale, precum urcatul treptelor la o alimentară, procurarea medicamentelor, vizita la medic, plimbarea prin oraș sau traversarea străzii, sunt, în cazul persoanelor cu deficiente de vedere, adevărate acte de curaj.
„Nu prea sunt adaptate pentru persoane cu deficiențe de vedere. Când ies cu copilul de la grădiniţă, atunci când traversăm strada, mulți soferi nu se opresc, sunt alţii care se opresc, iar unii chiar pot să te lovească.” sustine Vera POPA, locuitoare a orașului Nisporeni.
Și Grigore Munteanu susține că ar dori să lucreze, însă la Nisporeni nu există locuri de muncă accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere.
„Ar fi binevenită aşa o idee asa, din partea cuiva, pe care îl duce capul, să facă undeva o filială, că sunt persoane cu deficiențe de vedere care pot lipi şi cutii, diferite dopuri de la sticle, multe lucruri, prize de încheiat, chiar şi receptoarele la telefon etc.” sustine Grigore MUNTEANU, locuitor al or. Nisporeni.
La Nisporeni, mai puțin de 10 la sută dintre persoanele nevăzătoare sau slab văzătoare sunt angajate în câmpul muncii, iar meseriile pe care le pot învăța le oferă un spectru redus de opțiuni, spune Elena Sîrbu, specialist superior la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din localitate.
„Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Nisporeni a înregistrat, în perioada anilor 2015-2017, 14 persoane cu dizabilităţi, unele au fost plasate în câmpul muncii, în calitate de operatori, muncitori auxiliari sau bucătari. Noi am avut înregistrată o persoană cu gradul I de dizabilitate care a primit consiliere și orientare profesională și după ce a terminat cursurile ca bucătar, a fost plasată în câmpul muncii. Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă încearcă să plaseze în câmpul muncii persoanele cu dizabilităţi conform capacităţii lor profesionale şi a capacităţii de muncă şi reieşind din programul individual de reabilitare al fiecărei persoane cu dizabilităţi.” a mentionat Elena SÎRBU, specialist superior, AOFM.
În prezent, în evidența Organizației teritoriale a persoanelor cu deficiențe de vedere din Nisporeni se află peste 150 de nevăzători sau slab văzători. În realitate, numărul lor poate fi mult mai mare. Autorităţile locale nu au o bază de date a persoanelor cu probleme de văz din Nisporeni.
1 comment
An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a little bit evaluation on this. And he the truth is bought me breakfast because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love reading more on this topic. If potential, as you change into experience, would you thoughts updating your weblog with extra details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this weblog post!