Creştinii ortodocşi au intrat în Postul Paştelui, care este cel mai mare, dar şi cel mai aspru dintre toate. Timp de 40 de zile, aceştia se vor abţine de la lactate, ouă, carne şi pește. Astfel, în această perioadă, locuitorii raionului Nisporeni iau cu asalt piaţa din oraş, fiind în căutarea produselor de post.
Mulţi dintre oameni susţin că postul este sănătos, de aceea vin la piaţă pentru a se aproviziona cu alimentele pe care pot să le consume.
“Chiar acum am cumpărat pesmeţi de post, am luat cereale pentru ca să fac o colivă, a luat făină şi vreau să iau ciuperci ca să prepar ciupercuţe cu mămăligă. E bun pentru sănătate, pentru iertarea păcatelor, pentru mai multe. Eu vin în fiecare zi la piaţă şi îmi cumpăr câte puţin.”
“Ne străduim să ţinem post. Cât est chip, o să-l ţinem. Numai legume cumpărăm, carne nu, mai mult legume şi mandarine, roşii, numai că ele sunt aduse şi ele nu prea merg. Iată, o să luăm varză, fasole, cartofi am cumpărat.”
“Am cumpărat legume şi nişte fructe vom cumpăra că e perioada postului şi ţinem post.
- Ce legume aţi procurat?
- Am procurat morcov şi ridiche. Şi nişte chipăruşi.”
“Mazăre am luat, am luat salam de soie, am luat mazăre verde pentru salată şi acum mai cumpărăm verdeţuri pentru salate ca să avem pentru toată săptămâna şi de aceea am venit aici. Venim la piaţă şi cumpărăm când ne trebuie. Iată, azi am luat pentru toată săptămâna, să avem ce mânca de post.”
Comercianţii susţin că la mare căutare în perioada postului sunt cartofii, fasole, soia, ciupercile, dovleacul, verdeţurile, cerealele şi fructele proaspete.
VASILE PÂRLICI, COMERCIANT: “Până când e prima zi de post şi puţin s-au mai mişcat vânzările, dar nu mult tare. Sperăm că o să crească să ne scoatem cheltuielile.
– Ce aţi vândut mai mult astăzi?
– Bostănel, castraveţi, ciuperci şi deja ceapă, morcov, sfeclă roşie. Citricele mai slăbuţ, s-au oprit ele categoric. Acum roşiile mai merg aşa.
RAISA TRIFAN, COMERCIANTĂ: “Mai mult cartofii se vând că la moldoveni cartoful e de bază când vine postul, merele. Cartofii, merele şi ceapa, astea trei produse la toţi le trebuie în casă. Acasă trebuie de toate, fiecare după gustul lui, după posibilităţi şi aş zice că nu s-au ridicat preţurile, înainte când era postul creşteau preţurile, dar acum nu, se ţin aceleaşi preţuri care au fost toată iarna.”
Nutriţioniştii ne recomandă să optăm pentru un meniu divers, altfel există riscul depresiei. Este indicat ca în Postul Mare să avem un aport optim de proteine: să consumăm ciuperci, fasole, linte, soia. Totuşi, acestea trebuie consumate cu moderaţie, pentru că conţin hormoni estrogeni, care, în exces, dăunează organismului. Nu sunt indicate produsele speciale de post, cum ar fi: salamuri, pate, chiftele. Unele din ele pot să conţină numeroşi aditivi alimentari, care nu vor ajuta la detoxifierea organismului. În schimb, putem folosi cereale ca hrișca și meiul, ce se pot prepara cu diverse legume şi să includem neapărat în meniul nostru verdeţurile care apar primăvara. Precizăm că anul acesta, Învierea Domnului va fi sărbătorită în data de 19 aprilie.