ALBASAT
Moldova Plus

Situația demografică din Republica Moldova se înrăutățește pe zi ce trece. Care este nivelul natalităţii şi mortalităţii la Nisporeni

Demografia în țara noastră este catastrofală. Tot mai puţini copii se nasc, iar către anul 2050 o treime din populația Moldovei o vor constitui bătrânii.Şi raionul Nisporeni se confruntă cu un declin demografic. Ce-i drept nu e atât de alarmant faţă de celelalte raioane ale ţării. Spre exemplu, anul trecut, în raionul Nisporeni s-au născut cu 6 copii mai puţini faţă de anul precedent.

 LIUBA ZGRIVACI  MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: “Pe anul 2019 în maternitatea din Nisporeni au fost asistate 361 de naşteri. Comparativ cu anul 2018, au fost 367, deci pratic noi am fost la un nivel cu anul 2018. Noi în fiecare an avem numai puţin de 500 de copii născuţi în raionul Nisporeni. O parte din ei nu se nasc în maternitatea nostră, fiindcă o parte  şi noi îi trimitem la nivelul 3, o parte se mai duc şi singuri, care vor condiţii mai speciale, mai bune.”

În anul curent previziunile se arată îmbucurătoare. În primele două luni ale anului 2020 au fost aduşi pe lume, la maternitatea din Nisporeni, 64 de bebeluşi cu 10  mai mulţi decât în perioada similară anului 2019. Chiar şi aşa, în unele localităţi din raion situaţia demografică nu e atât de bună.Datele statistice arată că, în luna februarie 2020, în satele: Bursuc, Bărboieni, Cioreşti, Cristeşti, Călimăneşti, Iurceni, Vânători şi Şişcani nu s-a născut niciun copil. În schimb, în localităţile: Boldureşti, Bălăneşti şi Vărzăreşti au fost aduşi pe lume, în februarie, câte cinci bebeluşi. Iar în oraşul Nisporeni luna trecută s-au născut 6 copii. De asemenea, şi numărul naşterilor premature a scăzut în raionul Nisporeni.

LIUBA ZGRIVACI, MEDIC OBSTRETICIAN-GINECOLOG: „Numărul naşterilor premature în raionul Nisporeni a scăzut considerabil faţă de anul 2018. Deci noi am avut în anul 2018 –  12 naşteri premature, iar în anul 2019 am avut 4 naşteri premature.  S-a obţinut datorită lucrului în comun şi cu medicina primară, şi cu medicina spitalicească. Medicina spitalicească a făcut tot posibilul ca naşterile premature, majoritatea  care au fost posibile, au fost transferate la nivelul 3 de asistenţă medicală, dar pe lângă acestea foarte multe gravide au fost tratate în secţia de maternitate şi ginecologie cu diferite patologii care complică naşterea şi deci s-a obţinut acest rezultat în comun.”

Specialiştii Direcţiei pentru Statistică Nisporeni susţin că populaţia este în descreştere din cauza migraţiei.

 VERA ŞOLDĂU, ŞEF INTERIMAR AL DIRECŢIEI PENTRU STATISTICĂ NISPORENI:  „Principala cauză noi considerăm că este migraţia internă şi anume în anul 2019, dacă să luăm după populaţia sosiri şi plecări, au sosit în raionul Nisporeni 458 de persoane şi au plecat 718 persoane. Sporul migraţional constituind -260 de persoane şi anume cel mai mare număr de migraţie l-au constituit persoanele apte de muncă, să zicem femei de la 16-56 de ani şi bărbaţi de la 16-61 de ani. Numărul acesta l-a constituit 61,8% din numărul total de plecări, adică este un număr foarte mare al populaţiei aptă de muncă tânără şi aptă de muncă. Asta ar fi prima sau poate şi unica cauză. “

La rândul lor, familiile din Nisporeni spun că nu se hotărăsc să aducă pe lume mai mulţi copii, din cauza că salariile sunt mici, şi, respectiv veniturile obţinute lunar nu le permite.

“Sunt foarte multe greutăţi, totul se scumpeşte, salariile rămân aceleaşi, dar totul e scump.Ca să aduci pe lume un copil, trebuie să-i oferi. Dacă ar fi un salariu decent şi preţurile ar fi un pic mai mici, nu ar pleca lumea şi poate s-ar înmulţi naţionalitatea noastră.” 

”Greutatea la noi, la Nisporeni că nu lucrăm nicăieri, lucrăm la negru. Copilul pentru ce îl naştem? Îl naştem ca să sufere? Că nu avem ce mânca, ori nu avem cu ce-l îmbrăca. Copiii când cresc, ei văd că cineva are şi el nu are. De aceea, cred că populaţia se micşorează.”

 “Am fată şi băiat şi ajung doi copii. Care este salariul unui lucrător simplu?  3-4 mii, nu e mai mult.  S-a făcut o statistică, 12 mii ar fi normal pentru o familie cu 4 persoane, de exemplu. Cei tineri pleacă şi chiar dacă fac copii, nu-i nasc la noi în ţară.” 

În  raionul Nisporeni,  în anul 2019 indicatorii mortalităţii au fost relativ buni comparativ cu rata natalităţii. Astfel, anul trecut au decedat mai puţini oameni faţă de anul 2018.

 VERA ŞOLDĂU, ŞEF INTERIMAR AL DIRECŢIEI PENTRU STATISTICĂ NISPORENI:  “Persoane decedate în anul 2019 au fost 689 de cazuri, cu 8,1 % mai puţin faţă de perioada similară, ianuarie-decembrie 2018, sau dacă să luăm de persoane au fost cu 61 de persoane mai puţin faţă de perioada similară a anului precedent. Sporul natural, constituind -147 de persoane. În comparaţie cu anul 2019, acest indicator a scăzut cu 7,6%. “

Şi numărul copiilor născuţi morţi a scăzut la Nisporeni.

LIUBA ZGRIVACI, MEDIC OBSTRETICIAN-GINECOLOG: “Ceea ce ţine de indicii noştri de lucru – mortalitatea perinatală, adică numărul copiilor decedaţi, născuţi morţi sau decedaţi în primele şapte zile de naştere. Dacă să luăm în dinamică, comparativ cu anul 2018, mortalitatea perinatală, în 2018 noi am avut 6 copii decedaţi, în 2019 am avut numai 2 cazuri şi acestea 2 cazuri au fost naşteri premature, mamele internate în stare urgentă, care practic s-a exclus transferul lor la nivelul 3, plus la aceasta, acestea au fost naşteri, adică copiii cu masă foarte mică până la un kg, care practic nu a fost posibil de salvat.”

Potrivit datelor statistice, oamenii mor cel mai des din cauza bolilor sistemului cardiovascular, tumorilor, bolilor tractului digestiv și accidentelor.

 VERA ŞOLDĂU, ŞEF INTERIMAR AL DIRECŢIEI PENTRU STATISTICĂ NISPORENI:  “Principalele cauze ar fi bolile, fiindcă nu se alimentează corect sau şi aerul care îl respirăm, care nu este curat, dar în cele mai multe cazuri sunt bolile şi populaţia în vârstă. “

La sate coeficientul îmbătrânirii este mai ridicat. Astfel, durata vieții orășenilor este în medie cu 4 ani mai mare. BNS menționează că femeile din Moldova trăiesc în medie cu 8 ani mai mult ca bărbații.Conform prognozelor Băncii Mondiale, până în anul 2050, ca urmare a fenomenului de îmbătrânire, numărul populaţiei apte de muncă în Republica Moldova se va reduce cu 33%.

Related posts

De la idee la afacere: cine îi ajută pe tineri să se lanseze în business?

AlbasatTV, Nisporeni

10 фактов о жизни женщин и мужчин в Молдове, которых вы не знали

Albasat

(VIDEO/FOTO) Istoria unui specialist IT, care salvează pisicile şi câinii vagabonzi

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment