ALBASAT
Societate

ONG-urile de media condamnă atacurile premierului la adresa mass-media

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă atacurile și mesajele defăimătoare lansate de către premierul Ion Chicu la adresa mass-media. De asemenea, își manifestă indignarea și în raport cu atitudinea denigratoare a consilierului premierului, Vitalie Dragancea. Într-o declarație, organizațiile semnatare solicită premierului și consilierului său să prezinte scuze publice reprezentanților mass-media. La fel, solicită și demisia neîntârziată a consilierului, transmite IPN.

În declarație se menționează că, la numai o zi după Ziua Libertății Presei, prim-ministrul Ion Chicu a publicat pe o rețea de socializare un mesaj prin care a lansat critici în adresa instituțiilor mass-media, în special asupra postului de televiziune Pro TV. „Artiștii noștri redutabili nu mai încap pe ecranele «protv-urilor» – manelele le-au luat locul (…) «presa independentă» finanțată pe manele nu are nici o șansă”, se menționa în mesajul șefului executivului. Mai mult, premierul acuză indirect patronii de instituții media că ar promova informația neobiectivă și mincinoasă, spunându-le să comunice adevărul oamenilor.

„Astfel, semnalăm cu regret și îngrijorare că mesajele lansate de prim-ministrul Ion Chicu defăimează statutul jurnalistului și conțin forme de exprimare care incită la ură față de instituțiile media. Atenționăm repetat că discursul de ură nu are nimic în comun cu libertatea de exprimare, inclusiv pe rețelele de socializare”, precizează ONG-urile în declarația emisă.

Totodată, Vitalie Dragancea, consilierul în comunicare al premierului Ion Chicu, în cadrul unor declarații oferite anterior pentru Ziarul de Gardă, a lansat alte atacuri la adresa jurnaliștilor, menționând că Guvernul nu are nevoie de presă pentru a demonta informațiile false care apar.

ONG-urile solicită prim-ministrului, dar și consilierului său, să prezinte scuze publice reprezentanților mass-media, în particular postului de televiziune Pro TV, și să renunțe la răspândirea acuzațiilor nefondate și a informațiilor defăimătoare, abținându-se pe viitor de la orice formă de exprimare care incită la ură față de jurnaliști.

Semnatarii declarației sunt Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul „Acces-Info”, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Telejurnaliștilor Independenți și RISE Moldova.

Și avocatul poporului a venit cu o reacție în care menționează că atacurile împotriva mass-media sunt atacuri împotriva democrației. Tentativele de suprimare a vocilor critice sunt alarmante iar faptul că acestea vin din partea unor înalți demnitari în stat este și mai alarmantă, consideră ombudsmanul. „Este la fel de îngrijorător și periculos faptul că mesajele cu caracter de intimidare incită la violență fâță de jurnaliștii de la unele instituții media și generează ură și dezbinare între oameni”. Ombudsmanul menționează că un asemenea comportament este inacceptabil, contribuie la o atmosferă generală de intoleranță, frică și poate acționa ca stimulent pentru noi cazuri de violență și hărțuire a presei.

Avocatul poporului mai amintește de faptul că, pe lângă angajamentele asumate de Republica Moldova privind garantarea libertății de exprimare și a libertății presei, autoritățile mai au și obligații cu privire la protecția apărătorilor drepturilor omului, în a căror categorie intră și mass-media.

Related posts

Atenționare de călătorie în Suedia

AlbasatTV, Nisporeni

Circa 42% din sunetele la 112 nu sunt urgențe: Apelarea nejustificată poate costa o viață!

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 28.07.2022

Albasat

Leave a Comment