ALBASAT
Societate

Igor Boțan: Efectele pandemiei sunt destul de grave pentru societate

Expertul Igor Boțan este de părere că efectele pandemiei COVID-19 sunt destul de grave pentru societate, inclusiv pentru că așteptările sunt că se va produce o scădere a economiei cu circa 6%, mai mult decât se planifica inițial. În opinia sa, la nivel mondial această scăderea poate fi și mai gravă. Și de aici vin și alte probleme. Potrivit expertului,  în urma acestei pandemii, în Republica Moldova și nu doar, se înregistrează creșterea șomajului, precum și alte probleme legate de mediul de afaceri. Declarațiile în acest sens au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Societate moldovenească în pandemie: lecții învățate, lecții de învățat”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Oamenii sunt nevoiți să se autoizoleze și au mai mult timp pentru a medita asupra lucrurilor nesoluționate. Printre lucrurile și fenomenele generate de această pandemie a fost adaptarea la învățământul de la distanță prin intermediul tehnologiilor informaționale, precum și extinderea comerțului online. În sfârșit guvernanții, și nu doar cei din Republica Moldova, au trebuit să facă o revizie a tot ce înseamnă sistem de sănătate”, a declarat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului

Expertul a menționat că, efectuându-se o analiză a consecințelor pandemiei, se constată o creștere a șomajului și acest fenomen se atestă, concret în Republica Moldova, dar și în alte state ale lumii. O altă problemă ține de diaspora moldovenească, în condițiile în care o bună parte a cetățenilor a revenit acasă. Și ei trebuie să-și găsească un loc de muncă, trebuie să identifice resurse pentru a trăi. În opinia sa, criza economică este pe față.

Potrivit expertului, pe lângă deficitul bugetar, persistă mari probleme în ceea ce ține de mediul de afaceri, pentru că nu se știe cum vor ieși agenții economici din această pandemie. Igor Boțan susține că toate acestea au loc pe fundalul unor turbulențe legate de puterea politică, care se produc din cauza faptului că se apropie alegerile prezidențiale.

În altă ordine de idei, Igor Boțan s-a referit la fenomenul legat de teoriile conspiraționiste discutate pe larg în societate. Or, cetățenii discută foarte mult că noul tip de coronavirs a fost creat în laboratoare, în mod deliberat, pentru anumite scopuri. De aici și consecințele – reacția bisericii, inclusiv în raport cu anumite tehnologii noi.

„Trebuie să recunoaștem faptul că atunci când apar astfel de situații, este foarte important să înțelegem că cercetările științifice, care se fac pentru a combate acest virus, pentru găsirea antidotului, a vaccinului, ele, de asemenea, sunt pe larg discutate. La acestea se adaugă și problema legată de antenele 5G. Deci, rezultă un complex de factori care aduce această temelie a teoriei conspirației”, explică expertul.

În opinia sa, toate aceste cercetări științifice și aceste noi tehnologii trebuie abordate cu maximă atenție. Și oamenii nu trebuie să se lase pradă acestor teorii conspiraționiste.

Dezbaterile „Societate moldovenească în pandemie: lecții învățate, lecții de învățat” sunt ediția a 137-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Related posts

Сокращенный график работы рынков и торговых центров в Кишинэу

Albasat

Petrocub a transferat doi jucători moldoveni

Albasat

„De la lume adunate și-napoi în lume date” – șezătoarea tradițiilor la Gimnaziul ‘Ștefan cel Mare’ din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment