După o pauză de aproape trei luni, s-au redeschis restaurantele, cafenelele, hotelurile şi sălile de sport din data de 15 iunie. Administratorii însă vor fi responsabili de respectarea mai multor măsuri stabilite de Comisia Extraordinară în Sănătate Publică pentru a preveni infecţia cu COVID-19.
Şi localurile de alimentație publică din oraşul Nisporeni şi-au reluat activitatea. Cu toate acestea, oamenii nu se prea grăbesc să le păşească pragul. La intrare, clienţilor li se măsoară temperatura, iar dacă aceştia vor avea febră, le va fi interzis accesul în încăpere. Totodată, personalul este asigurat cu măşti, mănuşi şi, la necesitate, viziere. La masă vor putea sta doar patru persoane, cu excepţia familiilor numeroase.
Administratorii ne-au dat sigurări că sunt pregătiți pentru a respecta condițiile impuse de autorități.
MARIA GANDRAMAN, ADMINISTRATOR: “Încercăm să intrăm în ritmul acesta de pandemie. Suntem pregătiţi, echipaţi, avem dezinfectant la intrare. După cum vedeţi, tot personalul are mănuşi şi măşti. Dimineaţa se face dezinfecţia în tot localul, şi afară, şi înuntru, se dezinfectează mesele, se dezinfectează blocul sanitar, absolut tot. La fiecare două ore iarăşi se face dezinfectare, la fel, după fiecare client se dezinfectează mesele şi scaunele. Lucrătorii de la casă, care lucrează cu persoanele din afară sunt echipaţi cu viziere. Ne străduim să ne acomodăm aşa cum este situaţia.”
Odată ce mesele au fost reamplasate la o distanţă de cel puţin un metru şi jumătate una de alta, s-a redus numărul de locuri. Astfel, şi clienţi vor fi mai puţini.
MARIA GANDRAMAN, ADMINISTRATOR: “Şi terasa s-a deschis de astăzi, în plin regim, în afară de terenul de joacă pentru copii, care la moment încă nu este disponibil. La moment, înăuntru, în local avem 18 mese, le-am redus, pentru că erau mai multe, afară avem. Înăuntru au fost 30 de mese şi afară erau planificate tot 30, dar le-am redus în jumătate.”
Şi angajaţii dau asigurări că vor respecta toate normele privind prevenirea infecţiei COVID- 19.
MARK GUZUN, ANGAJAT: “Tot personalul este asigurat cu măşti. Totodată avem dezinfectant şi toate mesele sunt asigurate cu un spaţiu de 1, 5 metri între ele. Am amenajat totul cum trebuie, ne-am asigurat pentru a preveni riscul de infecţie cu COVID-19. Suntem pregătiţi. La fiecare două ore, scoatem măştile şi le dezinfectăm şi apoi le purtăm din nou.”
Oamenii din Nisporeni recunosc că au dus dorul acestor localuri pentru a-şi petrece timpul liber, iar acasă s-au cam plictisit.
“Ne pare bine că s-au redeschis localurile. Eram cu colegul şi ne era foame şi chiar voiam undeva ca să stăm. Ne era dor de emoţiile astea. Mai ales că acum este vara şi mai ieşim la o limonadă, la un suc şi cred că e bine.”
“Am aşteptat foarte mult redeschiderea localurilor, pentru că având un serviciu, care necesită mereu deplasări, e foarte dificil ca să găseşti un locuşor pentru o eventuală, simplă masă. mai bine că nu este acum aglomeraţie. Probabil, se găteşte şi mai gustos, iar chelnerii au timp pentru fiecare, Dar oamenii mai au frica asta încă de a veni în locurile publice, de asta probabil.”
“Ne bucurăm că s-au deschis. Odată ce venim cu copii pe la spital în raion, nu avem unde să luăm dejunul.”
De asemenea, printre regulile ce trebuie respectate de instituţiile de alimentaţie publică este şi dezinfecţia spaţiilor comune o dată la două ore. Patronii vor mai trebui să asigure blocuri sanitare separate pentru angajaţi şi clienţi. Cei care nu se vor conforma tuturor regulilor riscă să fie amendaţi.