234 de persoane din raionul Nisporeni au donat sânge pe parcursul lunii iunie. În această perioadă de timp, s-a desfăşurat Campania naţională de donare a sângelui. Astfel, în zilele de luni şi miercuri, la Secţia de transfuzie a sângelui din cadrul spitalului Raional Nisporeni au venit toţi cei care au dorit să doneze din propriul sânge pentru a salva vieţi.
Pentru această femeie donarea de sânge a devenit deja o obişnuinţă.
“- Pentru a câta oară sunteţi aici pentru a dona sânge?
- A cincea oară.
- Faceţi acest lucru cu un scop anumit?
- Cu scopul de a face un bine.
- Credeţi că veţi mai veni?
- De câte ori veţi mai veni?
- Cât va fi nevoie.Vrem să facem un bine.”
Voluntarii spun că donează sânge cu inima deschisă, pentru că știu – gestul lor poate salva o viață.
“Eu cred că asta cuiva o să ajute.
- Pentru a câta oară donaţi sânge?
- N-am însemnat nicăieri.De multe ori.
- Veţi veni repetat sau e ultima dată?
- Cât va fi posibil.”
“- Pentru a câta oară donaţi sânge?
- Pentru a treia oară.
- Cu ce scop faceţi acest lucru?
- Fac bine poporului.”
Per persoană se colectează câte 470 ml de sânge. Astfel, în cadrul acestei campanii s-a colectat în jur de 110 litri de sânge.
Nadejda Ulinici, medic al secției de transfuzie a sângelui: ”Luna iunie a anului 2020 a fost lunarul de informare pentru a promova donarea benevolă de sânge. Secţia de Transfuzie a Sângelui a Spitalului Raional Nisporeni a primit un grafic că din 10 zile de donare a sângelui a câte 20 de persoane. Noi am activat două zile pe săptămână, luni-miercuri, de la orele 8:00 la 13:00. Am avut plan de 200 de donatori. Am efectut până am încheiat astăzi lunarul cu 234 de donatori. Chiar dacă s-a încheiat lunarul, noi mergem mai departe, activăm.”
Medicii susţin că pot dona sânge persoanele, cu vârstele cuprinse între 18 și 60 de ani, și care au o greutate de peste 55 de kg, pentru femei, iar pentru bărbaţi mai mult de 60 kg. Totodată, nu suferă de patologii cronice , infecțioase și nu sunt consumatoare de droguri. Donatorii de sânge sunt răsplătiţi, tradiţional, cu un pachet cu produse alimentare ce acoperă kilocaloriile pe care le pierd și un certificat medical pentru două zile, aşa cum prevede legislația.
Nadejda Ulinici, medic al secției de transfuzie a sângelui: “La fiecare donator li se eliberează un certificat, dacă sunt angajaţi în câmpul muncii, ei automat în ziua de donare a sângelui pleacă acasă şi adăugător au o zi plătită la concediu sau a doua zi. Li se dă la fiecare donator câte un pachet cu produse alimentare în valoare de 120 de lei şi donatorii care sunt sănătoşi pot veni repetat peste 60 de zile să doneze iarăşi. Mai practicăm, îi sunăm noi personal sau sunt sunaţi de la Secţia de Transfuzie a Sângelui din oraşul Chişinău şi sunt chemaţi repetat la donare. Sângele este colectat, transportat la Chişinău, este prelucrat şi el se întoarce înapoi la noi pentru bolnavii critici, care intră în staţionar, cu hemoragii, tratamente chirurgicale, adică nu pierdem sângele.”
Anual, în ţara noastră se înregistrează peste 80 de mii de donări de sânge. Iar acest lucru permite efectuarea a 130 de mii de transfuzii.