Chiar dacă moldovenii au început să consume din ce în ce mai mult alimente la conservă, aceștia trebuie să știe câ mâncarea poate fi foarte nocivă în anumite condiții. Tot pericolul vine de la nanoparticulele din ambalaj. Acesta blochează nutrienții din alimente.
O cercetare recentă din Statele Unite arată că ne-ar putea crea probleme serioase particulele de oxid de zinc din conserve.
Specialiştii au descoperit că nanoparticulele distrug proeminenţele de pe suprafaţa celulelor intestinale şi modifică felul în care se absorb substanţele nutritive şi modul în care se formează proteinele.
De subliniat este faptul că, pot permite unor compuşi să treacă prin sânge, deşi nu ar trebui.
Substanța care poate duce la obezitate, probleme cardiace și diabet
Pentru a se menține produsele proaspete și pentru a nu rugini cutia, conservele sunt căptușite cu o pelicula de material plastic ce are in compozitie bisfenol A, sau BPA.
Mai multe cercetări au arătat că bisfenolul (BPA), se transfera usor din materialul plastic in alimentele din cutii / sticle si ajung astfel sa intre in organismul uman. S-a demonstrat ca bisfenolul influenteaza activitatea glandelor endocrine. Se poate ajunge astfel la dereglări hormonale, deoarece nivelul hormonilor din organism este modificat.
Bisfenolul a fost asociat de asemenea și cu alte boli, precum obezitatea, afectiunile cardiovasculare si diabetul. De asemenea, bisfenolul creste riscul pubertatii precoce si poate duce la aparitia de modificari comportamentale in randul copiilor.