ALBASAT
Moldova Plus

Bombă ecologică la Nisporeni. O gunoişte neautorizată pune în pericol Fundătura

O gunoişte neautorizată de la marginea  sectorului Fundătura din oraşul Nisporeni pune în pericol sănătatea oamenilor. De la an la an, aceasta se extinde și poluează aerul și apele. Zilnic, localnicii aduc aici tot felul de deşeuri. Gunoiştea se extinde alarmant, iar rozătoarele devin un pericol real. Se pare însă, că asta nu interesează pe nimeni.

Inspectorii pentru protecţia mediului au mers la faţa locului pentru a-i depista pe cei care aduc resturi menajere la gunoiște. În timp ce echipa noastră filma mizeria din acest sector, o femeie a venit cu roabă plină cu deşeuri. Aceasta ne-a spus că nu beneficiază de serviciile operatorului de salubritate, aşa că scapă de gunoaie cum poate.

 „Îmi iau gunoiul înapoi şi mă duc. Mă duc şi-i dau foc, în casă, la sobă. La ce m-am pornit?! Nu ştiu.

  • Unde v-aţi pornit dvs?
  • Păi, m-am pornit, dar mă duc înapoi.
  • Până acum unde aţi dus gunoiul?
  • Nu spun minciuni. Toată lumea aduce aici.
  • Din ce cauză aduceţi aici?
  • Da, am mai venit aici cu gunoi.”

Pentru a scăpa basma curată, femeia a jurat că nu va mai aduce gunoiul aici.

  • „Cred că nu o să mai vin.
  • O să veniţi.
  • Eu vă spun că nu mai vin.
  • Unde o să-l duceţi? Unde o să-l depozitaţi?
  • Nu prea am gunoi.
  • Nu există să nu aveţi gunoi.
  • O să mă strădui să pun gunoi, puţină râpcă  şi am să încălzesc apă.
  • Dacă în caz că se strică o farfurie, se strică o cană. Ce faceţi cu  acestea?
  • Nouă trebuia să ne aducă tomberoane, dar s-a început pandemia asta, dar avea să ne aducă.
  • Cine v-a spus că o să vă aducă?
  • Ne-a chemat la adunare şi ne-a spus să facem contracte pentru evacuarea deşeurilor.”

Pentru că a fost surpinsă de noi, femeia nu a aruncat gunoiul, ci şi l-a luat acasă. Chiar şi aşa, aceasta riscă să fie amendată.

 

Andrei Cârlig, inspector principal al inspecției pentru protecția mediului Nisporeni: „Avem un plan de acţiuni unde facem careva raiduri de salubrizare. În cazul dat, doamnei Eudochia i-a fost scrisă o citaţie să se prezinte mâine la Inspecţia pentru protecţia mediului, deoarece nu avea actele cu dumneaiei şi va fi întocmit un proces verbal pe art.154, aliniatul 1 pentru încălcarea regulilor de depozitare a deşeurilor în locuri neautorizate.”

 

 

Şi alţi locuitori din acest sector recunosc că aduc toate deşeurile, adunate de prin gospodărie, aici la această gunoişte. Ei dau vina pe autorităţi, pentru că firma de salubritate nu le ridică gunoaiele.

 „Toţi aducem gunoiul. Dar unde să-l ducem? Sunt lăzi undeva ca noi să ducem gunoiul?

  • Nu aveţi contract cu „Gospodăria Comunală”?
  • Dacă făceam contract, avea să ne aducă lăzi, avea să ne dea saci. Dar dacă contract nu s–a făcut… Ce să facem cu gunoiul?! Spuneţi-mi! Care este de ars, îi dăm foc, avem „cotlon” ca toată lumea, dar restul… De exemplu, nora mea a fost acolo şi a cerut de la primar ca să aducă lăzi şi nu s–a hotărât. Dar poate cu boala asta nu s-a reuşit să aducă.”

 „Din Fundătură de la noi aduc gunoiul, dar mai vin şi din vale tot aici.

  • Cu ce vin?
  • Cu maşinile, cu căruţele.
  • Dvs aţi adus gunoi aici?  Pot să aduc o jumătate de căldare cu ţărână, dar aşa n-am eu ce aduce aici.”

 „Eu am lucrat 40 de ani la sanitarie şi chiar dacă se mai scapă câte un gunoi mai solubil, dar care să nu fie periculos pentru sănătatea oamenilor, adică să nu ducă animale moarte, dar cu unii oameni nu poţi să discuţi.  Le-am explicat, mai ales în privinţa animalelor decedate, păsările care mor şi sunt aruncate. Le-am spus de multe ori că e pericol pentru sănătatea omului, dar eu nu pot singur să fac ceva pentru asta. Şi eu câteodată duc câte o coşarcă, dar duc frunziş, care nu este pericol, el se compostează acolo. Dar aşa e situaţia.”

Între timp, autorităţile publice locale  susţin că din bugetul primăriei au fost alocați bani pentru a fi procurate pubele. Ce-i drept, pentru a beneficia de aceste tomberoane, localncii vor trebui să încheie contracte cu firma de salubritate.

Igor Simion, viceprimarul orașului Nisporeni: „Primăria oraşului Nisporeni în comun cu Gospodăria Comunală a făcut deja o comandă de pubele şi suntem în aşteptarea ei pentru a le da cetăţenilor.  Este un proiect de 200-300 de mii de lei, adică este costisitor, dar până la urmă se merită ca să venim în întâmpinarea cetăţenilor şi să nu se mai întâmple pe viitor aşa lucruri urâte la noi în orăşel.”

 

Iacob Eftodie trăieşte la câţiva paşi de gunoişte şi s-a arătat revoltat de inconştienţa oamenilor, care nu  ştiu cum să folosească rațional gunoaiele şi le aruncă pe unde pică.

Iacob Eftode, locuitor al sectorului Fundădură din or. Nisporeni:  „Ne deranjează gunoiul acesta. Dar ce să facem dacă oamenii noştri nu sunt capabili. Ca să mă cert cu dânşii, nu pot, pentru că sunt mahalagiu cu toţi şi spun că eu sunt cel mai rău că mă cert cu dânşii.

  • Dvs unde duceţi gunoiul?
  • Eu îl duc la „osalbă”.

Inspectorii pentru protecţia mediului din Nisporeni spun că vor desfăşura controale la toate gunoiştele neautorizate din raionul Nisporeni. Iar cei care vor fi prinşi pe picior greşit, vor fi pedepsiţi conform legislaţiei în vigoare.

Andrei Cârlig, inspector principal al inspecției pentru protecția mediului Nisporeni: „Despre gunoiştea stihinică depistată, unde oamenii au depozitat arbitrar aici gunoiul va fi întocmit un act de inspectare şi vor fi date anumite prescripţii primăriei  pentru lichidarea acestei gunoişti. Cetăţenii care sunt depistaţi că aruncă sau depozitează, ori  ard deşeurile în locuri neautorizate sau în alte locuri interzise sunt sancţionaţi conform Codului Contravenţional, art. 154, aliniatul 1, care prevede o amendă pentru persoanele fizice de la 12-24 unităţi convenţionale, ceea ce constituie 600-1200 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 120-180 unităţi convenţionale, ceea ce constituie de la 6 000- 9000 de lei.”

Viceprimarul a dat asigurări că gunoiştea din sectorul Fundătură va fi  lichidată.

Igor Simion, viceprimarul orașului Nisporeni: „Primăria oraşului Nisporeni va face o comisie internă şi împreună cu Gospodăria Comunală o să  găsim o soluţie. Să evacuăm gunoiştea de aici, iar pe viitor să nu se mai întâmple aşa ceva.  Luna aceasta o să încercăm să facem o adunare cu cetăţenii să-i informăm. Să încercăm să facem contract toţi cu Gospodăria Comunală pentru a evacua gunoiul şi să nu fie un focar de infecţii.  Pentru cetăţeni venim şi cu pancarte informative, în care îi atenţionăm să nu mai depoziteze deşeurile în locuri neautorizate.”

Precizăm că în raionul Nisporeni există o singură platformă de gunoi, care  corespunde standardelor  de protecţie a mediului. Aceasta a fost amenajată în extravilanul oraşului Nisporeni. Pentru construcţia poligonului de deşeuri, Agenţia Naţională de Dezvoltare Centru a alocat 13 milioane de lei. Din aceşti bani au fost cumpărate şi peste 30 de tomberoane şi două autospeciale pentru colectarea şi transportarea gunoiului. Din 1 iulie, locuitorii orașului Nisporeni achită 13 lei lunar per persoană, pentru evacuarea resturilor menajare. Zilnic, la operatorul de salubritate “Gospodăria Comunală “ ajung în jur de 70 de metri cubi de gunoi de la locuitorii orașului Nisporeni. Întreprinderea Municipală “Gospodăria Comunală” deservește 7500 de persoane.

Related posts

A fi poștaș pe timp Skype

AlbasatTV, Nisporeni

Cu gunoiul și cu planul. Ce spun un antreprenor, doi experți și o activistă despre managementul deșeurilor în Moldova

Albasat

(NE)ȘANSELE DE ANGAJARE A PERSOANELOR CU DEFICIENȚE DE VEDERE

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment