ALBASAT
Nisporeni

UE//Grădiniţa „Doremicii” din Călăraşi – cea mai energo-eficientă instituție publică nu doar din țară, dar și din regiune

Proiectată de experți germani, grădinița „Doremicii”, din orașul Călărași deține titlul de cea mai energo-eficientă instituție publică din țară. Mai mult, primarul orașului afirmă că așa tip de clădire nu există nici măcar în România sau în țările CSI. Grădiniţa a fost proiectată şi construită după standarde germane de eficienţă energetică, cu susţinerea financiară şi asistenţa tehnică din partea Germaniei.

Este o investiţie din partea Uniunii Europene, prin intermediul KFV, implementată prin FISM, cu contribuţia Agenţiei de Eficienţă Energetică şi, respectiv, a primăriei. Costul total al acestei grădiniţe este de peste 1,2 milioane de euro. Reprezintă 3 tipuri de energie regenerabilă: panourile solare, colectoarele solare pentru agentul termic şi încălzire geotermală. Plus la aceasta, se compensează cu un cazan pe peleţi, respectiv, grădiniţa este automatizată: sistemul de ventilare, încălzire, pardoselile calde. Este unica în Republica Moldova,  din câte cunoaştem, chiar şi în CSI şi în România, nu se găsesc aceste grădiniţe publice, doar la noi este publică.” a menționat Ion Olari, primarul oraşului Călăraşi

Pentru că este vorba de o instituție publică, accesul copiilor este gratuit, dă asigurări primarul orașului, în afară de taxele ce sunt stabilite și aprobate prin decizia Consiliului. Deși grădiniţa este calculată pentru 80 de copii, instituția este frecventată de peste 120 de copii, din cauza numărului mare de doritori.

Construcţia acesteia a durat un an de zile, fiind sub patronajul proiectanţilor germani. Tot specialiștii străini au fost cei care au verificat ca lucrările efectuate să fie la cel mai înalt nivel. Grădinița DoReMiCii este unică datorită panourilor fotovoltaice, a pompelor geotermale, a sistemelor de ventilare prin recuperare, de încălzire și răcire prin pardoseală. Luate împreună, toate acestea reduc costurile anuale de întreţinere a grădiniţei cu aproximativ 90 la sută, dacă este să comparăm cu grădinițele obișnuite. Mai exact, în fiecare lună pentru iluminare, încălzire și răcire este nevoie de cel mult 2500 de lei, adică puțin peste 100 EUR, cam tot atât cât cheltuie o familie pentru încălzirea unui apartament cu trei camere. Economiile făcute sunt ca o mană cerească pentru conducerea grădiniței, care investește banii în dezvoltarea programelor pentru copii.

Condiţiile de lucru în această grădiniţă sunt la superlativ. Panouri solare, pompe geotermale, termopanele care le vedeţi. Acestea toate duc la ceea că, cheltuielile pentru întreţinerea acestei grădiniţe sunt de trei ori mai puţine. Ceilalţi bani, care se economisesc, sunt investiţi în beneficiul copiilor.” a spus Nina Onisim, directoare interimară la Grădiniţa DoReMicii.

Impresionați, dar și mândri că muncesc într-o asemenea grădiniță, angajaţii de aici spun că plăcerea de a lucra cu copiii este și mai mare când văd că și lor le plac condițiile din grupe și pe holuri.

„În primul rând, aş vrea vrea să menţionez că avem un colectiv foarte bun. Este o grădiniţă modernizată, este cald, este totul aranjat la locul său, din toate punctele de vedere este foarte, foarte bine, cu cei dragi, cu care suntem împreună. Cu copiii lucrăm foarte bine, copiilor le place, sunt receptivi, învăţăm împreună, ne jucăm, adică din toate punctele de vedere este foarte bine.” a menționat, Loredana Bunu, educatoare, grădiniţa DoReMicii.

 „Acesta e primul proiect, care s-a implementat la noi în Moldova, cu căldura, cu geotermalele. E o economie enormă. Avem pe perioada de vară, după cum am mai menţionat, temperatura constantă, avem o ventilare foarte bine pusă la punct.” a menționat Natalia Burghelea-Trifan, șefă de gospodărie, grădiniţa DoReMicii.

„Condiţiile de lucru sunt foarte bune. Vara este răcoare, nu ne sufocăm, iarna avem căldura preconizată copiilor, după cum ar trebui să fie. Suntem dotaţi cu paturi foarte comode, pentru copii, mesele, scăunelele la fel, conform vârstei. Sunt condiţii foarte bune. Copiii se simt foarte degajaţi, deoarece au destul spaţiu, centrele sunt amenajate, la care ei pot şi învăţa, şi distra, şi descoperi multe lucruri noi, care poate le cunosc, dar, totodată, pentru ei este nou.” a spus Ecaterina Guja, educatoare la grădiniţa DoReMicii.

Nu în ultimul rând, condițiile din grădinițe sunt apreciate și de părinții care își duc copiii la DoReMiCii. Și asta pentru că știu, atâta timp cât ei sunt la serviciu, copiii lor sunt pe mâini bune, într-o ambianţă sănătoasă.

Suntem foarte mulţumiţi de condiţii, de atitudinea educatorilor. Copiii se simt atraşi de grădiniţă. Sunt oferite activităţi, care cât de cât  le repetă şi acasă. Am copil aici, fetiţa de 3 anişori, şi mereu e binedispusă, vine mulţumită, spune că alimentația e foarte bună, corectă, în regim normal, chiar şi la aer curat, ies afară copiii. Absolut totul e diferit: aceleaşi paturi pe care dorm copiii, aerul, faptul că această grădiniţă se află într-un loc mai ferit de oraş, alături de parc, e un aer curat, e o linişte, iar asta înseamnă foarte mult pentru copil, pentru sănătate, pentru dezvoltarea lui.” a menționat Gheorghe Ursu, părinte.

Grădinița „DoReMicii” din orașul Călărași are o suprafață de 1100 metri pătraţi și este frecventată de 120 de copii, inclusiv cu vârste de până la 3 ani. Valoarea totală a proiectului este de peste un milion de euro, banii fiind acordați de Banca germană de investiții.

AO Universal Media este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul “Promovarea valorilor și a proiectelor europene” în Nisporeni, Ungheni, Hâncești, Călărași și Strășeni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Related posts

Primele roiri naturale de albine din acest an. Înmulțirea albinelor: cum se face eficient și sigur

Albasat

A fost lansată campania istorică „Săptămâna Memoriei”. În satul Grozeşti a fost organizat un flashmob

Albasat

COVID-19 Nisporeni: 15 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, înregistrate în ultimele 24 ore în raion

Albasat

Leave a Comment