ALBASAT
Societate

Locuitori ai satului Ciutulești se plâng că lupii le-au sfâșiat oile

Locuitori ai satului Ciutulești, raionul Florești, spun că, de mai bine de o săptămână, sunt terorizați de o haită de lupi, care le-ar fi ucis peste 20 de oi. Primarul din localitate nu știe ce trebuie să întreprindă, dar spune că oamenii care au găsit ovinele sfâșiate ar face mai mult panică.

„Nimeni nu a văzut că sunt într-adevăr lupi, nici chiar proprietarul oilor nu a văzut dacă sunt lupi sau câini. Am vorbit cu vânătorii din sat, care sâmbăta, duminica, ies la vânătoare, dar, din spusele lor, nici ei nu au văzut lupi. Deocamdată noi, ca administrație publică locală, nu putem întreprinde nimic, pentru că lupii sunt incluși în Cartea Roșie a Republicii Moldova și nu pot fi omorâți”, a declarat primarul de Ciutulești, Igor Burcă, solicitat de IPN.

Victoria Covali, șef-adjunct al Direcției fond forestier și arii protejate din cadrul Agenției „Moldsilva”, este de altă părere. „Conform datelor vânătorilor din Ciutulești,  Florești, în localitatea respectivă sunt opt lupi. După felul cum își devorează prada, putem spune că sunt lupi și că ei locuiesc în stufărișuri, au apărut recent în raionul Florești și vin din raionul Sângerei”, a remarcat Victoria Covali.

Responsabilul de la „Moldsilva” a menționat că e necesar să fie prelevate analize genetice de la ovinele atacate de lupi. „Însă, din păcate, la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe nu este posibil așa ceva, pentru că instituția nu dispune de un laborator acreditat și dotat pentru o astfel de analiză genetică”, a detaliat Victoria Covali.

Ea nu exclude faptul că lupii de la Ciutulești, Florești, ar putea migra peste câteva zile și în alte raioane. „Ei se duc mai departe, pentru că sunt în căutarea hrănii. Pădurea în apropiere de Ciutulești este foarte mică ca suprafață și lupii nu vor putea să se ascundă acolo”, a specificat responsabilul de la „Moldsilva”.

Întrebată dacă acești lupi vor fi omorâți, ca să nu mai provoace daune localnicilor, Victoria Covali a spus „lupul este protejat, la nivel european, conform prevederilor Convenției de la Berna, ratificată și de Republica Moldova, astfel că, oficial, nu este atât de ușor să împuști un lup”.

Șeful direcției teritoriale a Agenției pentru Siguranța Alimentelor Florești, Alexandru Prodan, a specificat pentru IPN că lupii, dacă au rabie, pot transmite acest virus ovinelor, prin mușcătură. „Însă simptomele clinice de rabie pot apărea la oi de la trei zile la trei luni după mușcături. În cazul în care se depistează simptomele clinice de rabie, animalul se omoară, se prelevă creierul, se fac cercetări în laborator, după care se confirmă sau se infirmă prezența virusului care provoacă rabia”, a explicat responsabilul de la direcția teritorială ANSA.

Prin consumul de carne virusul nu se transmite la om. „Rabia ar putea să se transmită prin salivă și prin mușcături, de la lupi la oi, și aceste ovine, care au supraviețuit atacului lupilor, dar au fost infectate cu rabie, ar putea muri, dar mai întâi trebuie să apară simptome ale rabiei, cum ar fi salivația abundentă, pierderea orientației, temere de apă”, a specificat responsabilul de la direcția teritorială ANSA.

Related posts

Veteranii de război au fost invitați la Guvern pentru a discuta revendicările

Albasat

Argumentele Ruxandei Glavan privind statistica falsă a pandemiei prezentată de autorități

Albasat

Băncile vor putea aplica o marjă maximă de 3% la creditele ,,Prima casă”, din 2022

Albasat

Leave a Comment