ALBASAT
Nisporeni

Situaţia privind infecţia COVID-19 în raionul Nisporeni este destul de critică din cauza adresării prea târzii a pacientului la medic

Deşi scade numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 în toată ţara, precum şi în raionul Nisporeni, gravitatea acestora pare să crească. Astfel, din 16 pacienţi internaţi la moment în secţia Covid-19 a Spitalului Raional Nisporeni, 6 sunt în stare gravă şi extrem de gravă. Au fost produse schimări şi în ceea ce priveşte simptomele. Multe persoane infectate au început să prezinte diferite dereglări de comportament psihic, la momentul depistării infecţiei şi pe durata acesteia.

Dacă la ei, la cineva, apar aşa simptome ca: febră, tuse (semne clinice), sau apare , oboseală, durere musculară, înafară de acestea, în ultimul timp, noi foarte des întâlnim simptome din partea aparatului gastric, poate să fie vome, greţuri, diaree şi poate apărea diferite stări de dereglări de comportament mintal. Poate să apară anxietatea la pacient, să fie iritat, insomnie şi alte dereglări de comportament. Se poartă diferit, decât până acum.” a declarat Lidia Crăciun, director IMSP spitalul raional Nisporeni.

Conform noului protocol de depistare şi profilaxie a infecţiei, persoanele sunt rugate în continuare să respecte restricţiile impuse, să respecte tratamentul impus de medici şi să apeleze la timp medicul de familie sau alt oricare lucrător medical, dar şi 112, pentru a evita agravarea bolii sau chiar decesul.

„Din 16 pacienţi care îi avem internaţi în secţie, 6 sunt în stare gravă şi extrem de gravă. Ieri, cu părere de rău, am avut un deces, o pacientă de 39 de ani, care a ajuns într-o stare extrem de gravă, în şoc infecţios toxic, cu o detresă respiratorie foarte complicată, cu saturaţia de oxigen sub 60 şi această pacientă, cu părere de rău,necătând la măsurile de reanimare, a decedat peste 5 ore.” a mai adăugat Lidia Crăciun, director IMSP spitalul raional Nisporeni.

Angajaţii medicali vin cu îndemnul respectării tuturor regulilor şi normelor de conduită şi tratament impuse. Aceştia mărturisesc că situaţia este destul de critică şi că s-ar putea de evitat decesurile, dacă oamenii s–ar fi adresat mai devreme la medic.  De asemenea, aceştia recomandă vestimentația conform timpului, pentru a evita răcelile, care pot provoca infecţii destul de grave şi care ar putea slăbi organismul. Aceştia recomandă persoanelor cu risc ridicat de infectare să evite contactul cu un număr mare de oameni şi ieşirea în locurile publice.

Oameni buni, dacă apar careva simptome, dacă ceva vă nelinişteşte, sunaţi medicul de familie, sau sunaţi chiar la noi la spital, adresaţi-vă, sunaţi 112, dar nu vă trataţi singuri acasă. Avem pacienţi din satele raionului, care chiar ajung la noi într-o stare extrem de gravă.” a mai spus Lidia Crăciun.

Până la momentul actual, în Republica Moldova au fost înregistrate 156 202 de cazuri de infectare, dintre care 146 948 s-au vindecat, iar 3361 de persoane au decedat.  Medicii recunosc că au speranţe mari faţă de vaccinul care va urma să apară la noi în ţară. Aceştia susţin că datorită vaccinului lumea va fi mai liberă şi frica va dispărea, dar nu şi restricţiile impuse.

Related posts

Un bărbat dintr-o localitate din Nisporeni și-a ucis soția cu un topor

Albasat

Reprezentanți ai Biroului relații cu diaspora, în vizită de documentare la Nisporeni și Strășeni

AlbasatTV, Nisporeni

Echipa „Victoria Nisporeni”, câștigătoarea Cupei Satelor

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment