Ziua Naţională a României a început de dimineaţă în oraşul Nisporeni, prin depunerea de flori la bustul regelui Ferdinand, din centrul oraşului Nisporeni. Reprezentanţii administraţiei publice locale şi centrale din Nisporeni, membrii Societăţii Culturale Ginta Latină, dar şi cetăţenii oraşului, s-au adunat în cântec, fredonând imnul României, şi au depus flori, amestecate cu tricolor.
” În acest cadru, în care ne aflăm, sub privirea marelui rege Ferdinand, ţin să felicit toţi românii de pretutindeni. Le doresc multă sănătate, şi optimism. Am ales această locaţie, deoarece Ferdinand a fost întemeietorul Ţării Româneşti”, a spus Vitalie Lazări, preşedintele societăţii culturale Ginta Latină, Nisporeni
Primarul oraşului Nisporeni a rugat cei prezenţi, dar şi toţi cetăţenii Republicii Moldova, să nu uite rădăcinile de la care au pornit.
„Nu este necunoscut faptul că noi suntem o regiune preponderent de români basarabeni. Cu această ocazie, cu această sărbătoare frumoasă, e un prilej bun de a ne întâlni sub acest frumos bust, pentru a spune sus şi tare originile noastre etnice şi cel mai important, originile noastre istorice” a subliniat Grigore Robu, primarul oraşului Nisporeni.
Vicepreşedintele raionului Nisporeni Sergiu Sococol, a menţionat despre ajutorul acordat de Guvernul României, în combaterea pandemiei, fapt ce a întârit şi mai mult relaţiile de fraternitate dintre România şi Republica Moldova.
„Republica Moldova a simţit întotdeauna sprijinul României, în clipele de grea cumpănă pentru noi. Primul lot de vaccin anti-Covid 19, care ne-a permis să iniţiem procesul de vaccinare salvând mii de vieţi, ajutorul acordat de medicii români în procesul de a combate pandemia. Frăţia s-a consolidat şi mai tare, când şi noi am acordat ajutor de solidaritate în combaterea pandemiei”, a spus Sergiu Sococol, vicepreşedintele raionului Nisporeni.
Din anul 1990, pe data de 1 decembrie este oficial sărbătorită Ziua Naţională a României. Ziua Naţională a României este marcată an de an prin evenimente patriotice, în special prin parade militare– cele mai celebre fiind cea de la București, de la Arcul de Triumf şi cea de la Alba Iulia. Totodată, peste tot în România, dar şi în Republica Moldova, au loc parade militare mai mici, sau ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor.