ALBASAT
Societate

Perchezițiile de marți la ASP: 13 persoane au fost reținute

Perchezițiile de marți de la Agenția Servicii Publice s-au încheiat cu reținerea a 13 persoane, printre care și fostul director, Sergiu Railean. Persoanele sunt bănuite că au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare. Interesele întreprinderii de stat „CRIS Registru” și ulterior ASP au fost prejudiciate cu peste 500 de milioane de lei, transmite IPN.

Procuratura Anticorupție informează că au fost efectuate 60 de percheziții la domiciliile, birourile de serviciu și în automobilele foștilor și actualilor angajați ai ASP. De asemenea, acțiunile au vizat persoane fizice și sediile unor companii, acestea având loc în cauza penală privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte.

Urmărirea penală pe faptul abuzului de serviciu săvârșit din interes material a fost pornită în octombrie 2021, iar suspecți au fost factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice. Pe 5 aprilie 2022, procurorii au mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat. Cauzele penale au fost conexate într-o procedură unică.

Persoane publice de la ASP sunt bănuite că, în perioada 2013-2021, au executat indicațiile altor persoane care făceau parte din cadrul unui grup criminal organizat creat și condus de o persoană notorie în acel moment în societate. Mai exact, au pus la cale și au creat o schemă de achiziționare frauduloasă a sistemului automatizat de producere și personalizare a documentelor, precum și de achiziționare a blanchetelor cu tehnologii pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate.

Suspecții au abuzat de atribuțiile lor funcționale, au încheiat contracte de prestări servicii și ulterior contracte și acorduri adiționale frauduloase, contrar legii. Acești nu au desfășurat procedura de achiziții, scopul fiind să favorizeze un agent economic concret, dar și pentru a beneficia de unele plăți introduse abuziv spre achitare după încheierea contractului inițial. Acest fapt inevitabil a dus la majorarea prețului pentru actele eliberate de instituția respectivă, bani care erau suportați de cetățeni.

Totodată, aceștia sunt bănuiți că ulterior au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare. Prejudiciul adus statului depășește 500 de milioane de lei, banii ajungând la grupul criminal organizat. Procurorii califică daunele ca fiind în proporții deosebit de mari.

Cele 13 persoane reținute și audiate au fost plasate în izolatorul de detenție preventivă al Centrului Național Anticorupție și al Direcției de poliție Chișinău. Perchezițiile au fost efectuate de către procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI și CNA.

Related posts

Primul director ANRE, răpus de COVID-19

Albasat

Este pregătit pentru ratificare Acordul de împrumut pentru stocarea și gazelor

Albasat

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 241 de cazuri noi

Albasat

Leave a Comment