Tot mai multe familii pun accent pe educaţia de calitate a copiilor, fiind schimbate tacticile vechi de educare cu cele moderne, conform standartelor europene. Pentru a educa o generaţie sănătoasă, la bază trebuie puse valorile general-umane şi dragostea. De această părere sunt mamele exemplare, Aliona Viscun şi Carolina Prepeliţă, exemplu de bunăvoinţă şi armonie în familie, cei mai importanţi ani fiind cei şapte ani de acasă.
„M-am dăruit, aşa cum mi-a dictat inima, cu toată dragostea, să-mi educ copiii, prin a pune la bază valorile. Mereu noi spunem să aibă copilul cei 7 ani de acasă. Într-adevăr, copilul când porneşte în lume, trebuie să aibă acele învăţături şi să ia de la părinţi, să fim model pentru copiii noştri„, a spus Aliona Viscun, mamă.
Carolina Prepeliţă susţine că cel mai important element în educarea copilului este libertatea.
„Fiecare copil trebuie să -şi aleagă ceea ce simte el sufleteşte. Tu ca părinte poţi să îi dai poveţe, poţi să-l înveţi, poţi să-i dai exemple frumoase, poţi să-i zici ce e bine şi ce e rău, dar copiii cresc, ei au viziunea lor, e altă generaţie, deci trebuie să respectăm şi acest lucru şi trebuie să le respectăm şi alegerea lor„, a menționat Carolina Prepeliţă, interpretă, mamă.
Educarea în sânul familiei nu poate provoca daune, aducând doar plus valoare, susţine Aliona Viscun.
„Atunci când un copil se duce bine educat din familie, de multe ori are riscul de a fi eclipsat de alţi copii mai obraznici, dar până la urmă, în societate sunt profesorii sau alte persoane, din alte instituţii, care observă această educaţie a copilului şi atunci copilul este pus prioritar şi ca exemplu pentru alţi copii„, a mai adăugat Aliona Viscun.
Carolina Prepeliţă a ţinut să aducă un mesaj pentru tinerele familii, pentru o educare de calitate.
„În primul rând să păstreze focul iubirii, să suţină copiii, dar să nu se implice părinţii prea tare în alegerile lor, să le respecte alegerile copiilor, să-i susţină, să investească în copii, pentru că e foarte important, să fie mereu alături părinţii de copii, şi cu sufletul, şi cu inima şi să le dea exemple frumoase„, a menționat Carolina Prepeliţă, interpretă, mamă.
Valorile moştenite trebuie transmise viitoarelor generaţii. Cu acest mesaj a venit Aliona Viscun pentru tinerele familii.
„Îndemnul meu pentru toţi părinţii este că ceea ce am moştenit noi, să cultivăm în copiii noştri, fiindcă copiii de azi sunt viitorul de mâine şi atunci avem riscul de a pierde legătura de trecut, de educaţia din trecut„, a subliniat Aliona Viscun.
Specialiştii în domeniul psihologiei recomandă menţinerea echilibrului climatului psihologic în familie, chemând părinţii să se adreseze la psiholog, dacă sunt observate careva schimbări emoţionale bizare, sau de comportament. Copiii de azi sunt viitorul de mâine, cel mai important mesaj pentru menţinerea echilibrului emoţional în familie şi o educare de calitate.
- Pe 1 ianuarie intră în vigoare noi reguli de intrare pe teritoriul Israelului
- Calea Ferată din Moldova, printre contribuabilii mari pentru anii 2025-2026
- Din 1 ianuarie, Termoelectrica va produce 26% din consumul necesar de energie electrică
- Guvernul pregătește ajutoare de primă necesitate în Zona de Securitate
- Bulgaria promite să ajute Moldova cu gaze, dacă Rusia oprește livrările