ALBASAT
Societate

Cod roșu și portocaliu de secetă. Apa în râuri scade

Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în perioada 19-26 iulie, în legătură cu lipsa precipitațiilor și a temperaturilor ridicate, în râurile Republicii Moldova se va menține scurgerea scăzută a apei, cu excepția unor afluenți de stânga ale râului Nistru.

Scurgerea în râul Nistru va constitui 30-40% sub media multianuală a lunii iulie (cod galben), iar în râul Prut – 15-30% (cod portocaliu). Scurgerea apei în râurile mici va constitui 10-20% sub media multianuală a lunii iulie (cod portocaliu), iar pe unele râuri mici, așa ca Trinca, Delia, Lăpușna, Cubolta, Botna, scurgerea apei va fi 0-10% (cod roșu).

Specialiștii furnizorului de apă din Chișinău monitorizează zilnic nivelul apei în Nistru. Potrivit unui comunicat de presă al SA „Apă- Canal Chișinău” (ACC), în prezent toți locuitorii municipiului sunt asigurați cu apă la parametri normali. În cazul scăderii nivelului apei în Nistru, a fost instituit un plan de acțiuni.

Nivelul apei în râul Nistru este acum de 8,6 metri, nivel ce permite funcţionarea Stației de pompare a apei de la care se alimentează Chişinăul. ,,În contextul avertizării hidrologice emise cu privire la scăderea nivelului apei în rîul Nistru, specialiștii SA ,,Apă-Canal Chişinău (ACC) dau asigurări că toți consumatorii vor fi asigurați cu servicii de apă și canalizare. Furnizorul de apă aduce la cunoștință tuturor abonaților că stațiile de pompare a apei, Stația de Apă Nistru, Stația de tratare a apei, dar și alte instalații din dotare activează la parametri normali. Prin urmare, toți consumatorii operatorului sunt asigurați cu servicii de apă și canalizare de calitate 24 din 24 de ore”, a precizat Irina Gutnic, directorul general al SA ,,Apă-Canal Chișinău”. Zilnic sunt distribuiţi peste 200 de mii de metri cubi de apă.

Cel mai jos nivel al apei rîului Nistru a constituit 8,1 metri şi sa înregistrat în 2001. În cazul riscului de scădere a nivelului Nistrului mai jos de 8,3 m, există riscul de formare a pâlniei și funcționarea pompelor în regim de cavitație. Conform datelor statistice, nivelul minim care asigura funcționarea Stației de captare a apei Nistru a fost 8,4 m.  În perioada anilor 2017-2022, nivelul mediu al apei în râul Nistru a fost de 8,9 m.

Surse alternative de alimentare cu apă pentru municipiul Chișinău  constituie sondele artiziene. Volumul total captat din sondele arteziene constituie 5000 de metri cubi de apă zilnic.

În contextul avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat de extindere a Codului portocaliu, administrația SA ,, Apă-Canal Chișinău” solicită antreprenorilor, cât şi locuitorilor municipiului Chișinău să consume raţional apa, doar în scopuri menajere. Pentru scopuri agricole sau alte activități gospodărești, cum ar fi udatul gazonului sau a plantelor din gospodăria proprie, spălatul trotuarelor, aleilor și a mașinilor, umplerea piscinelor, operatorul recomandă utilizarea pe cât posibilă a apei pentru irigare din alte surse (fântâni, reutilizarea apei de ploaie).

Administrația furnizorului de apă va solicita responsabililor de la hidrocentrala de la Dubăsari să asigure debitul minim necesar de apă pentrua a asigura nivelul necesar de apă la gurile de captare a apei la intrarea în stații. Totodată, va fi constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai autorităților publice centrale, locale și respectiv de la hidrocentrala Dubăsari.

Related posts

Fermierii amenință cu noi proteste cu blocarea traseelor

Natalia Gavrilița: Avem misiunea să demonstrăm că Moldova poate fi guvernată de oameni cinstiți

Albasat

195 человек с подтверждённым диагнозом COVID-19 находятся в тяжёлом состоянии

Albasat

Leave a Comment