Banii necesari pentru compensarea facturilor la gazele naturale vor fi luați din granturile oferite de partenerii externi ai Republicii Moldova. O spune ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, potrivit căruia statul va compensa parțial tariful la gaz pentru consumatorii casnici din cele 75 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană, dintr-un grant de 40 de milioane de euro, promis de Guvernul Germaniei și dintr-un alt grant de 10 milioane de euro, anunțat de Guvernul României. Ministrul Finanțelor spune că statul nu-și permite luxul de a împrumuta bani și a compensa facturile, întrucât banii împrumutați sunt destinați proiectelor investiționale, notează IPN.
Ministrul Finanțelor spune că Guvernul pregătește un mecanism de compensare a facturilor la gazele naturale, iar în acest sens mizează pe asistența financiară nerambursabilă promisă de statele europene. Ministrul a menționat că Guvernul nu-și dorește să împrumute bani pentru cheltuielile curente.
„Pentru factura la gaz partenerii externi au venit cu suport direcționat. Avem 75 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană, care a specificat să sunt destinați sprijinului cetățenilor în contextul crizei energetice, avem un grant de 40 de milioane de euro din partea Guvernului Germaniei pe care urmează să-l primim. Suntem în negocieri cu Guvernul României pentru a obține un grant de 10 milioane de euro. Este foarte bine să sunt graturi, pentru că noi nici spațiu de împrumutare nu avem foarte mult, este bine ca împrumuturile să fie luate pentru proiecte investiționale, care ne-ar permite să dezvoltăm țara”, a spus Dumitru Budinaschi în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.
De asemenea, ministrul a menționat că până la sfârșitul acestei luni în Republica Moldova ar urma să ajungă banii anunțați de Fondul Monetar Internațional, fiind vorba despre 27 de milioane de dolari.
„Echipa FMI a avut o misiune de monitorizare și evaluare în Republica Moldova. Echipa FMI a condiționat debursarea banilor de aprobarea bugetului. Bugetul a fost aprobat, pe data de 21 septembrie va fi ședința boardului FMI și nu există niciun impediment ca banii să fie debursați imediat”, a mai spus ministrul Finanțelor.
Dumitru Budianschi a explicat că pentru a face față majorării galopante a prețurilor, statul vine cu un pachet de sprijin pentru cetățeni. Din 1 octombrie se majorează cu 5,5% salariile bugetarilor. Ministrul a specificat că deputații, miniștrii și alte categorii de bugetari nu cad sub incidența acestei prevederi.
„La deputați salariul nu va crește cu 5,5% pentru că ei sunt demnitari. Pentru ei nu se aplică această prevedere. Această creștere nu a fost aplicată pentru toți, ci doar pentru două valori de referință 1800 și 1900, unde sunt angajații și funcționarii din instituțiile publice, dar aici nu intră demnitarii. Serviciul Fiscal, Serviciul Vamal și alte instituții nu vor avea parte de aceste majorări. De exemplu, eu nu voi avea parte de această majorare”, a punctat Dumitru Budianschi.
De asemenea, potrivit rectificării bugetului de stat, bugetarii cu lefuri mai mici de 15 mii de lei vor beneficia de un ajutor unic în valoare de 3 mii de lei, iar pensionarii cu pensii mai mici de 5 mii de lei vor beneficia de un ajutor unic de 1500 de lei.
- Pe 1 ianuarie intră în vigoare noi reguli de intrare pe teritoriul Israelului
- Calea Ferată din Moldova, printre contribuabilii mari pentru anii 2025-2026
- Din 1 ianuarie, Termoelectrica va produce 26% din consumul necesar de energie electrică
- Guvernul pregătește ajutoare de primă necesitate în Zona de Securitate
- Bulgaria promite să ajute Moldova cu gaze, dacă Rusia oprește livrările