Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2023 a fost votată în lectură finală de Parlament. Documentul prevede o creștere cu circa 268 de milioane de lei, de altfel cea mai mare, pentru subprogramul „Servicii destinate compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale”. Suma totală planificată pentru acestea va depăși 1 miliard 32 de milioane de lei, transmite IPN.
Suma planificată pentru asistența medicală spitalicească va depăși șapte miliarde de lei, cu 775 de milioane sau cu 12,1% mai mult față de cea aprobată pentru anul 2022. Acest fapt va permite majorarea volumului de servicii acordate în cadrul programelor speciale (protezarea articulațiilor mari, tratament operator pentru cataractă, cardiochirurgie etc.), precum și procurarea unui număr mai mare de cazuri tratate acute, în chirurgie de o zi, cazuri cronice și servicii de reabilitare.
Pentru asistența medicală primară sunt planificate 2 miliarde 849 milioane de lei, cu aproape 465 de milioane sau cu 19,5% mai mult față de bugetul aprobat pe anul 2022.
La nivelul asistenței medicale specializate de ambulatoriu sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de peste 1 miliard 241 milioane de lei, în creștere cu circa 241 de milioane sau cu 24,1%. Din acești bani urmează a fi majorată finanțarea pentru alimentație și transport public de la/la domiciliu pentru tratamentul în condiții de ambulator a bolnavilor de tuberculoză, suplimentarea medicamentelor costisitoare în tratamentul chimioterapic în cadrul staționarului de zi a Institutului Oncologic și prestarea serviciilor de dializă refugiaților din Ucraina conform Acordului de parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație.
Mijloace financiare pentru asistența medicală urgentă prespitalicească sunt prevăzute în sumă de circa 1 miliard 138 de milioane de lei, cu 25 de milioane sau cu 2,3% mai mult față de suma aprobată pe anul 2022. Suma pentru serviciile de înaltă performanță va fi de circa 294 de milioane, în creștere cu peste 34 de milioane de lei sau cu 13,1% față de cea aprobată pe 2022.
Conform Legii FAOAM pentru 2023, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu și din alte recompense nu se modifică și va fi păstrată la nivel de 9%.
Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală prevede atât venituri, cât și cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 milioane de lei. În comparație cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul