ALBASAT
Nisporeni Societate

Comunicarea strategică în cazul unei crize energetice, element cheie în gestionarea situaţiei

     La 10 martie curent a avut loc întrunirea de totalizare a activității Celulei de Comunicare de Criză Ungheni, un proiect pilot pentru Moldova lansat de Asociația Presei Independente în parteneriat cu Deutsche Welle Akademie (Germania).

    Moderatoarele evenimentului au fost Elena Burlacu, coordonatoare și membră a Celulei de Comunicare de Criză și Cristina Bobârcă, Șefa Departamentului Instruiri și Dezvoltare organizațională, Asociația Presei Independente.

    Acestea i-au salutat pe cei prezenți și le-au mulțumit pentru implicare.

Cristina Bobârcă: ,,Vă mulțumim că ați dat curs invitației noastre și vă rugăm să fiți alături de noi până la final, pentru că avem multe de spus și de prezentat’’.

Elena Burlacu: ,,Țin să mulțumesc Asociației Presei Independente pentru oportunitatea de a fi parte a acestei celule. Suntem aici să încheiem o experiență interesantă, o provocare diferită, sunt diverse activități la care fiecare din dumneavoastră ați participat la un moment dat și, involuntar, ați fost parte a Celulei de Comunicare de Criză, iar astăzi o să dăm curs unor file din istoria activității noastre, ca să revizuim și să retrăim emoțiile pe care le-am avut’’.

    Adunarea a avut drept scop retrospectiva realizărilor pe parcursul celor 6 luni de activitate.

    Cuvânt de salut pentru cei prezenți a rostit și doamna Nadejda Mihai, directoarea bibliotecii publice ,,Dimitrie Cantemir’’ din Ungheni, care a găzduit evenimentul. ,,Facem și noi parte din acest proiect, astăzi suntem împreună cu toată echipa, cu participanții cu care am dat întâlnire aici la noi, la bibliotecă’’.

     Discursuri de totalizare a celor întreprinse în perioada sus-menționată au avut doamna Lucia Bacalu, Consilier Informare și Relații cu Publicul, Primăria Ungheni, și domnul Ghenadie Ciobanu, Specialist Energetică, Primăria Ungheni, membri ai Celulei de Comunicare de Criză. Bacalu a vorbit inclusiv despre rolul parteneriatului dintre Autoritățile Publice Locale, mass-media și societatea civilă. Iar specialistul Ghenadie Ciobanu a relatat despre schimbările benefice produse în ultima perioadă în orașul Ungheni, mai ales la capitolul Iluminat stradal, dar și în propria locuință. Aceștia au subliniat că schimbarea întotdeauna începe de la propriile convingeri și acțiuni.

     Ghenadie Ciobanu: ,,Când e vorba despre eficiența energetică, eu mă gândesc la toate sursele de energie, inclusiv gaz, energie electrică etc. Bunăoară, astăzi eu am venit pe jos’’.

    Despre importanța informării și încadrării tinerilor în asemenea activități de anvergură s-au expus în fața celor prezenți specialista secției Cultură, Tineret și Sport, primăria Ungheni, Marina Tamuratov și tânăra activistă Anastasia Balamatiuc.

    Anastasia Balamatiuc a vorbit despre importanța implicării active și despre motivele ce au determinat-o să dezvolte propriul proiect: ,,Analizând și făcând o scară ierarhică, am înțeles că cea mai importantă problemă o constituie schimbările climatice. Atunci am început să mă informez și să caut, ulterior, să-mi dezvolt propriul proiect care se numește ,,Ascultă-mă! Cu drag, Terra’’, pentru care am elaborat o strategie de învățare a tinerilor care se bazează pe șocuri emoționale, în care tânărul, pur și simplu, conștientizează cât de important este să ne implicăm în ceea ce ține de schimbările climatice. În continuare încerc să fiu vocea tinerilor care vorbesc despre cât de important e să ne mobilizăm ca societate, pentru că aceste schimbări nu țin de domeniul fantasticului, ele sunt realitate. De aceea consider relevant ca să se creieze asemenea celule, care să vorbească cât mai tare despre cât de important e să fim ecologici și să reducem amprenta de carbon’’.

    Cu un feedback în raport cu masterclassurile de promovare a economisirii energiei în perioada sărbătorilor  au venit membrele Celulei de Comunicare de Criză Rodica Guțu și Șefa Serviciului Sala Multimedia, Biblioteca Publică ,, Dimitrie Cantemir’’, Natalia Boghean. De asemenea, unii dintre participanți și-au expus impresiile post-factum.

    Rolul mass-media în informarea corectă a comunității în situații de criză a fost reflectat de către membrii Celulei de Comunicare de Criză Gabriela Boxan, Natalia Morari și Vladimir Bîrzoi, precum și Natalia Junghietu, jurnalistă la Ziarul ,,Expresul’’.

    Sursele de informare în masă trebuie să fie credibile, echidistante și operative în ceea ce privește informația oferită, aceasta a fost opinia unanimă a comunicatorilor menționați și, reieșind din realizările adunate, obiectivul a fost atins.

    Despre utilizarea eficientă a energiei în Instituția Publică Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu’’ Ungheni a vorbit Veronica Rotari.

    ,,În funcția de director adjunct sunt de curând, iar funcția de manager energetic o dețin din 2018. Am pornit de la un curs de instruire la Universitatea Tehnică din Moldova, unde am avut ocazia să vizitez o școală Tip energetic 0. Ne-a captat atenția cum erau aranjate spațiile. Am beneficiat de instruire în domeniu. Acum, datorită metodelor de lucru implementate, am redus consumul de energie cu 30-35%’’.

    În expunerea sa, Rotari a subliniat că în instituție activează o echipă care monitorizează cu regularitate utilizarea energiei.

    Proiectul moldo-german a contribuit la consolidarea corelației Școală-Elev-Familie, întrucât necesitatea eficientizării energetice vizează toți consumatorii.

    Mama câștigătoarei la concursul ,,Cum economisim energia?’’ Mihaela Șișcanu susține că din exemplele proprii ale maturilor copiii învață cel mai bine: ,,Noi, în calitate de părinți, pe lângă faptul că trebuie să explicăm metodele și cerințele de economisire a energiei electrice și termice, trebuie să demonstrăm și cu propriile exemple. Dar e bine să le arătăm copiilor facturile, costurile, astfel să înțeleagă cât de important e să economisim energia’’.   

    Un apel pentru tânăra generație a făcut activista de mediu, elevă a Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu’’ Ungheni, Anastasia Balamatiuc.

    ,,Dragi tineri, știu că în condițiile de tranziție, în momentele în care situația este foarte incertă, e important să ne conectăm forțele și să devenim o comunitate unită pentru un obiectiv comun, anume de a deveni cât mai ecologici, cât mai verzi și de a reduce amprenta de carbon!’’

    Gânduri de final au exprimat cei care au contribuit la realizarea obiectivului general al proiectului, accentuând că acesta e absolut necesar în perioada de criză pe care o traversează Moldova.

    Cristina Bobârcă: ,,Mulțumesc îndeosebi membrilor Celulei de Comunicare de Criză Ungheni, cei care și-au adus contribuția și efortul. Ceea ce vedeți pe ecran a fost făcut într-un timp record, în mai puțin de jumătate de an, desigur fără sprijinul donatorilor noștri nu ar fi fost posibile aceste activități, concursuri, premii oferite copiilor. Vreau să menționez faptul că ne-ar bucura foarte mult ca această mică structură să-și continuie activitatea, chiar dacă proiectul se încheie’’.

    Galina Moraru, specialist principal, secția Cultură și Turism, Ungheni: ,,Undeva am fost și noi implicați în acest proiect care e destul de actual și necesar, anume s-au organizat niște masterclassuri, ateliere la Casa de Cultură raională, unde au fost invitați operatorii culturali din satele noastre. Ne-au plăcut mult aceste idei și cel mai îmbucurător a fost rezultatul. Colegii noștri au obținut abilități de a confecționa acele decorațiuni de An Nou din deșeuri, din materiale fosforescente, ce au înlocuit becușoarele care știm că folosesc curent electric. Deci, chiar dacă e puțin, e totuși o economisire’’.

    Veronica Rotari, manager energetică, Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu’’, Ungheni: ,,Eu merg permanent după ideea că omul cât trăiește învață și să zic eu că este un minus sau un plus criza, nu știu, dar ne face pe fiecare să ne conștientizăm  rostul în societate. Eu mizez pe aceea ca fiecare să tindă să înceapă schimbarea de la sine, iar viitorul depinde de noi’’.

    Vladimir Bîrzoi, membru al Celulei de Comunicare de Criză, Ungheni: ,,Pe lângă faptul că noi am făcut bine un lucru, am înțeles că acest proiect este esențial. De exemplu, eu am o comunitate de prieteni care, sunt sigur, nu citesc presa și nici surse oficiale, iar eu pot fi cumva un informator al lor, fiindcă pot prelua o informație, o transform cât de cât, o fac ,,comestibilă’’ pentru ei și prin așa practică, care poate fi numită voluntariat, eu pot fi util’’.

    Elena Burlacu, membră a Celulei de Comunicare de Criză, Ungheni: ,,În ultimele luni am trăit o experiență, zic eu, importantă, diferită de ceea ce am făcut anterior, pentru că dacă anterior  mă implicam în proiectede dezvoltare a tinerilor, acum noi am vrut să punem accent pe dezvoltarea noastră ca umanitate. Este foarte important să înțelegem cât de mult ne ajutăm atunci când economisim energia electrică. Totodată este important să înțelegem că Celula de Comunicare de Criză este un proiect inovativ atât pentru Moldova, cât și pentru noi, ca echipă. Vrem să continuăm și să ne schițăm planuri de viitor, pe care să le punem în aplicare și sperăm să facem alte inițiative care să dezvolte această celulă’’.

    Cristina Bobârcă: ,,Au fost 6 luni tare intense și sperăm că ritmul acesta intens a lăsat rezultate. De fapt, suntem siguri de asta. Cu siguranță, oamenii din Ungheni, dar și cei din localitățile vecine au mai multă informație despre cum ar trebui să economisească. Sunt, poate, un pic mai conștienți, mai informați despre măsuri sau trucuri de utilizare rațională a energiei electrice, așa cum e și mesajul de pe maioul meu – Utilizează energia cu cap – adică rațional. Foarte mult ne-am dori, atât din numele Asociației Presei Independente, cât și al partenerilor noștri, ca și în alte comunități să apară astfel de celule care ar fi niște grupuri de inițiativă locală, care s-ar implica și fără proiecte, ce ar pune accent pe activism civic’’

    Proiectul pilot menționat a fost implementat în perioada august 2022 – martie 2023 și a vizat gestionarea crizei energetice prin care trece țara noastră.

Related posts

Cursul valutar oficial la 09.11.2022

AlbasatTV, Nisporeni

Franţa: Premierul Castex afirmă că intenţionează să se vaccineze cu AstraZeneca

Albasat

Pentru a putea ajuta Moldova, e nevoie de un parlament credibil – europarlamentar

Albasat

Leave a Comment