Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost dotat cu dispozitive medicale pentru echipele de asistență medicală. Lotul este oferit de Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova și Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, transmite IPN.
Potrivit coordonatorului de programe în cadrul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova, Stela Gheorghiță, acest echipament poate fi conectat la sisteme informaționale, fapt ce permite obținerea datelor în timp real. Procurarea echipamentelor este parte a măsurilor de răspuns la urgența asociată cu creșterea numărului de refugiați în Republica Moldova. Aceste echipamente vin să fortifice sistemul de sănătate din Republica Moldova. Pe lângă procurarea de echipamente, Organizația Mondială a Sănătății investește în actualizarea procedurilor standarde, algoritmelor în care medicul poate într-un timp scurt timp să ia o decizie în acordarea asistenței medicale, a adăugat Stela Gheorghiță.
Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, a afirmat că asistența medicală este o prioritate atât pentru refugiați, cât și pentru cetățenii moldoveni, iar acordarea acesteia în mod urgent poate face diferența dintre viață și moarte. Diplomatul a declarat că „echipamentul furnizat de OMS și procurat cu 400 de mii de dolari, finanțarea fiind oferită de Guvernul Statelor Unite, va avea un rol important în susținerea refugiaților și cetățenilor moldoveniˮ. „Statele Unite sunt mândre că au finanțat mai multe proiecte de asistență medicală în Moldova pentru a extinde accesul la aceste servicii pentru toată lumea, inclusiv pentru ucrainenii care fug de la agresiunea brutală a Rusieiˮ, a spus ambasadorul.
„Datorită unui suport oferit de Statele Unite ale Americii și în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, partenerul nostru principal în sistemul de sănătate, a fost posibilă achiziția acestor echipamente extrem de importante pentru ambulanțele noastre, pentru echipele de intervenție care ajung primii în cel mai des caz la un pacient de stare gravă. Acordarea unui serviciu mai avansat chiar la locul solicitării sau în timpul transportării până la o instituție medicală specializată este foarte importantă pentru a crește posibilitatea nu doar de a salva viața, dar și de a ameliora starea sănătății solicitantuluiˮ, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru.
Dispozitivele medicale vor fi repartizate echipelor de asistență medicală urgentă din întreaga țară. Lotul donat include electrocardiografe pentru efectuarea ECG cu transmiterea lor la distanță, ventilatoare pulmonare pentru pacienții în stare critică, care necesită respirație asistată, ultrasonografe portabile ce permit investigarea pacienților cu afecțiuni grave și a celor accidentați cu leziuni ale abdomenului, toracelui și altor urgențe medicale cu impact major.
previous post