În acest an, cu sprijinul Uniunii Europene, Republica Moldova își propune achiziționarea unui radar, grație căruia vor putea fi detectate eventualele pericole la adresa securității țării. O spune ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, potrivit căruia din cauza bombardamentelor barbare ale Rusiei asupra Ucrainei achiziționarea unui radar care va monitoriza spațiul aerian a devenit o urgență. Șeful diplomației moldovenești spune că certitudinea securității spațiului aerian va determina companiile avia internaționale să lanseze sau să-și reia zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău, notează IPN.
Ministrul Afacerilor Externe spune că securitatea spațiului aerian și reluarea zborurilor de către compania ungară Wizz Air au fost printre subiectele abordate în timpul Summit-ului Comunității Politice Europene care a avut loc la 1 iunie.
„Pentru acest an prioritatea noastră este achiziția unui radar, cu sprijinul Uniunii Europene și acest lucru a devenit mult mai necesar și urgent din cauza bombardamentelor brutale ale Federației Ruse din Ucraina. Din cauza bombelor rusești care au traversat spațiul aerian avem probleme cu companiile aeriene și incertitudine în domeniul afacerilor. Avem discuții cu Wizz Air. Atât Guvernul Republicii Moldova, cât și Guvernul maghiar sunt pentru reluarea curselor. Prim-ministrul Dorin Recean se ocupă personal de acest subiect. Acest subiect a fost discutat și în marja Summit-ului, noi vom face tot posibilul ca să aducem în Republica Moldova cât mai multe companii. Discutăm cu Wizz Air, dorim să atragem Rayan Air. Singura modalitate de a atrage aceste companii este să le convingem că dacă zboară companii precum Austrian Airlines sau LOT și dacă pot ateriza 40 de lideri europeni înseamnă că spațiul nostru aerian este sigur” , a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.
Potrivit vicepremierului Nicu Popescu, lotul de echipamente oferit Poliției naționale de către Guvernul Poloniei reprezintă un sprijin pentru consolidarea capacităților de apărare și menținerea ordinii publice în Republica Moldova.
„Prin prisma acestui Summit Polonia a decis să ne ofere acest sprijin. O poliție funcțională, o armată funcțională nu are nevoie doar de haine și bocanci. Instituțiile de forță au nevoie de echipament, inclusiv de echipament letal și echipament de protecție. Orice sistem de securitate funcțional are nevoie, inclusiv, de arme și acest lucru este crucial pentru capacitatea țării de a menține pacea și calmul”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Recent, ministrul polonez de Interne a anunțat că Guvernul de la Varșovia oferă polițiștilor din Republica Moldova un ajutor substanțial, fiind vorba de mai multe avioane încărcate cu arme, muniții și echipamente, cum ar fi căști, veste tactice și seturi de protecție.
- Va face pușcărie pentru violul unei copile. Îi era fiică vitregă și avea doar 11 ani
- Azi e termenul limită pentru rapoartele fiscale și impozitele pe avere
- Cursul valutar oficial la 26.12.2024
- Documentarea celor 140 de mii de oameni care s-au lăsat corupți electoral abia începe
- Școlile vor înființa unități speciale pentru educația copiilor cu dizabilități severe