Astăzi, UE și Moldova au semnat Acordul prin care Republica Moldova devine țară participantă la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Odată cu ratificarea de către Republica Moldova, Acordul va fi aplicat cu titlu provizoriu, iar de la 1 ianuarie 2024 acesta va intra pe deplin în vigoare.
Comisarului European pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarčič, a fost în vizită la Chișinău pentru a marca acest pas important de aderare a Moldovei la platforma UE de gestionare a riscurilor de dezastre, unde s-a întâlnit cu Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. Ambii oficiali au semnat Acordul prin care Moldova a obținut statutul de stat membru în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE.
„Astăzi sunt mândru să urez Republicii Moldova bun venit în familia salvatorilor europeni: Mecanismul de Protecție Civilă al UE. Acest pas are loc la cinci luni după ce am prezentat Moldovei foaia de parcurs privind măsurile necesarepentru aderarea țării la Mecanismul de Protecție Civilă al UE. Atacul brutal al Rusiei asupra Ucrainei a determinat mii de ucraineni să fugă din calea războiului, iar Moldova s-a dovedit a fi un partener de încredere, găzduind și adăpostind mulți refugiați. Țin să mulțumesc autorităților de protecție civilă din Moldova pentru munca lor asiduă. Prin aderarea Moldovei la Mecanismul de Protecție Civilă al UE, ne putem îmbunătăți semnificativ pregătirea pentru situații de urgență și construi un sistem de gestionare a riscurilor de dezastre mai rezistent în Europa. Împreună suntem mai puternici”, a declarat Comisarul European pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarčič.
Mecanismul de Protecție Civilă al UE se bazează pe cooperare și solidaritate, ceea ce înseamnă că, atunci când are loc un dezastru, alte țări pot oferi asistență. Moldova a beneficiat de Mecanismul de Protecție Civilă al UE pentru a face față dislocărilor masive declanșate de invazia Rusiei asupra Ucrainei. La începutul acestui an, prin intermediul rezervei sale de energie rescEU, Uniunea Europeană a oferit Republcii Moldova 36 de generatoare electrice, care au fost distribuite în 30 de spitale din Republica Moldova. Adițional, de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, UE a oferit Republicii Moldova peste 48 de milioane de euro în formă de ajutor umanitar.
În calitate de membru deplin al Mecanismului de Protecție Civilă al UE, Moldova nu numai că va putea beneficia de sprijin imediat, dar va putea, de asemenea, să ofere asistență țărilor afectate de dezastre, contribuind astfel la un răspuns mai puternic și mai bine coordonat în situații de criză în Europa și în restul lumii.
Informații de context
Mecanismul de Protecție Civilă al UE are ca scop consolidarea cooperării între țările UE și 10 state participante (Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania, Ucraina și, mai recent, Moldova) în domeniul protecției civile pentru a îmbunătăți prevenirea, pregătirea și răspunsul la dezastre.
Atunci când o situație de urgență depășește capacitățile de intervenție ale unui stat din Europa și nu numai, acesta poate solicita asistență prin intermediul Mecanismului. Comisia Europeană deține un rol cheie în coordonarea răspunsului la dezastre la nivel mondial. De la înființarea sa în 2001, Mecanismul de Protecție Civilă al UE a răspuns la 700 de solicitări de asistență atât în interiorul, cât și în afara UE.
De la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, peste 700 000 de persoane s-au refugiat în Republica Moldova, iar țara găzduiește în prezent peste 100 000 de refugiați ucraineni. 18 state membre ale UE și Norvegia au oferit asistență în bunuri Republicii Moldova prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE. Asistența a constat, printre altele, din articole de adăpost, ajutor medical, produse alimentare și aprovizionare cu energie. Având în vedere anvergura necesităților, Comisia Europeană a mobilizat, de asemenea echipamente medicale din rezervele medicale rescEU din Germania, Ungaria și Țările de Jos. De asemenea, UE finanțează proiecte umanitare în Moldova pentru a sprijini refugiații vulnerabili din Ucraina, familiile locale care îi găzduiesc, precum și moldovenii vulnerabili, aflați în dificultate. În acest scop, de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, UE a alocat 48 de milioane de euro pentru asistență umanitară.
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul
- Celula de criză de la Guvern își începe activitatea
- Tarife mai mari la termoficare, la Chișinău și Bălți. Creșterea propusă depășește 700 de lei
- Va face pușcărie pentru violul unei copile. Îi era fiică vitregă și avea doar 11 ani
- Azi e termenul limită pentru rapoartele fiscale și impozitele pe avere