Limba oficială a unui stat, constituie o platformă unică și obligatorie pentru comunicarea membrilor acesteia despre viața lor comună, de azi și de mâine. Respectiv, cu cât mai trainică este platforma, cu atât mai trainică este și societatea, și invers. La ce aduce lipsa sau dispariția unei asemenea platforme comune știu până și copiii care au auzit legenda biblică despre Turnul Babel. Starea actuală a limbii române în Republica Moldova, în legătură directă cu starea întregii societăți moldovenești, a fost discutată de invitații dezbaterii publice „Șansele limbii române și ale societății moldovenești”, organizate de Agenția de presă IPN.
Igor Boţan, expert permanent al proiectului, a explicat că limba oficială este limba prevăzută în mod expres în Constituțiile statelor pentru fi folosită de instituțiile acestuia în administrarea treburilor publice. Respectiv, limba oficială este limba în care se întocmesc și se emit acte normative obligatorii pentru toți cetățenii și instituțiile publice de pe teritoriul statului respectiv. Aproximativ o jumătate din țările lumii își definesc o limbă oficială. „Limba oficială trebuie să îndeplinească trei funcții. Ea trebuie să fie atât de dezvoltată încât legile și actele normative emise să poată fi scrise fără echivoc ca să le înțeleagă toți, să fie atât de dezvoltată ca oamenii de artă să-și poată exprima gama de sentimente pe care le trăiesc și ea trebuie să fie atât de evoluată ca oamenii de știință din statele respective să poată scrie operele științifice în această limbă”, a spus Igor Boțan.
Totodată, expertul a spus că o societate (umană) reprezintă un grup de persoane între care se manifestă relații permanente (interese comune, valori și scopuri) sau o grupare socială ce ocupă un anumit areal geografic și care se supune unei anumite autorități politice și ai cărei membri au în comun anumite aspirații culturale. Familia este celula de bază a societății și reprezintă un grup de persoane înrudite fie prin consangvinitate (prin naștere recunoscută), fie prin afinitate, adică prin căsătorie sau alt tip de relație. Scopul familiei este de a menține bunăstarea membrilor săi și a societății. Societatea înglobează suma de familii.