ALBASAT
Actualitate Societate

Astăzi este marcată Ziua mondială de combatere a SIDA

Peste 16 mii de persoane din Republica Moldova au HIV, dar peste 5 mii dintre ele nu sunt luate la evidență și nu beneficiază de tratamentul antiretroviral disponibil, fiind, în același timp, o sursă de infecție. Testarea și depistarea persoanelor infectate cu HIV este una dintre intervențiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV, precizează Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul marcării la 1 decembrie a Zilei mondiale de combatere a SIDA – Sindromul imunodeficienței umane dobândite, o afecțiune cronică provocată de virusul imunodeficienței umane (HIV). În această zi oamenii din întreaga lume se unesc pentru a arăta sprijin persoanelor care trăiesc cu HIV și pentru a-și aminti de cei care au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA, transmite IPN.

La nivel național, până pe 20 decembrie se desfășoară activități de informare a populației în cadrul campaniei sociale „Vocea comunităților contează” ce abordează diferite aspecte legate de HIV/SIDA, cum ar fi: promovarea testării în rândul populației generale și în grupurile cu risc sporit de infectare în scopul cunoașterii statutului HIV, reducerii discriminării împotriva persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor populații vulnerabile la HIV, mobilizarea eforturilor tuturor părților responsabile și interesate în răspunsul la infecția HIV.

În țară se implementează servicii inovative – testarea rapidă pe bază de sânge capilar, inclusiv în sectorul non-guvernamental, servicii de prevenire HIV prin intermediul aparatelor vending și a clinicilor mobile. Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, în anul 2022, au beneficiat de servicii de prevenire 30102 persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv 16963 de utilizatori de droguri intravenos, 7764 de lucrătoare a sexului comercial.

Ziua mondială de combatere SIDA este o oportunitate de a reflecta asupra progreselor înregistrate până în prezent, de a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările care rămân pentru a atinge obiectivele de a pune capăt SIDA până în 2030 și de a mobiliza toate părțile interesate pentru a dubla eforturile comune pentru a asigura succesul răspunsului la HIV, precizează Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Related posts

Cursul valutar oficial la 01.11.2022

Liban, la un pas de colaps. Farmaciile au intrat în grevă, iar electricitatea este raţionalizată

Albasat

Programul „Prima casă” devine accesibil persoanelor până la 50 de ani

Albasat

Leave a Comment