Pentru anul viitor, pentru compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale sunt planificate cheltuieli de 1 miliard 80 de milioane de lei. Din suma totală, 54,8 milioane de lei vor fi alocați pentru extinderea listei de medicamente compensate. Prevederile se conțin în proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2024, votat în prima lectură de Parlament, transmite IPN.
Proiectul prevede venituri și cheltuieli de 15,4 miliarde de lei. Din suma totală a FAOAM, veniturile proprii vor constitui 8,4 miliarde de lei sau 54,6 %. Cealaltă parte vor fi transferurile de la bugetul de stat.
Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în valoare monetară ar urma să se mențină la nivelul anului 2023 și să constituie 12 636 de lei. Prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense urmează a fi păstrată la nivel de 9%.
Fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice va fi în 2024 de 15,1 miliarde de lei, cu 8,9 % mai mult decât anul trecut. Cea mai mare parte din cheltuieli, 7,7 miliarde de lei, este destinată pentru asistența medicală spitalicească.
70 de milioane de lei sunt pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru medicamentele și consumabilele costisitoare achitate suplimentar cazului tratat, iar 4,4 milioane de lei – pentru serviciile medicale acordate refugiaților din Ucraina conform acordurilor de parteneriat încheiate cu Organizația Internațională pentru Migrație și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii.
Anul viitor se vor majora cheltuielile pentru serviciile medicale prestate de instituțiile medico-sanitare în baza principiului medicinii de familii. Acestea vor ajunge la 3 miliarde de lei. Iar pentru serviciile medicale prestate în ambulator, inclusiv serviciile stomatologice, sunt estimate cheltuieli de 1,3 miliarde de lei. Aceeași sumă este planificată pentru asistența medicală urgentă prespitalicească.
Proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2024 urmează să fie votat și în lectură finală.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul