Centrul Național Anticorupție i-a amendat, până în prezent, cu peste 3,5 milioane de lei pe alegătorii care au luat mită pentru vot. Oamenii legii atenționează că cei care se autodenunță pot scăpa de amendă, transmite IPN.
Amenzile au fost aplicate pentru corupere electorală pasivă. Aceasta reprezintă, conform Codului Contravențional, „pretinderea, acceptarea sau primirea de către un alegător, personal sau prin mijlocitor, a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, cu scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor, inclusiv al alegerilor regionale, dacă fapta nu constituie infracțiune”.
CNA examinează în continuare procesele-verbale recepționate de la poliție, urmând să ia decizii și pe marginea acestora. Pentru corupere electorală pasivă, legislația în vigoare prevede o amendă de la 25 000 până la 37 500 de lei.
Cei care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă de la un an până la 5 ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei, iar finanțarea ilegală a partidelor politice din surse interzise se pedepsește cu până la 6 ani de închisoare și cu amendă de peste 67 de mii de lei. Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanei.
„Persoana care a săvârșit fapta contravențională este eliberată de răspundere contravențională dacă s-a autodenunțat sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea faptei de corupere electorală”, precizează CNA.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul