În momentul de față, nu există indicii despre posibile destabilizări ale situației interne din partea unor grupări organizate criminale, a declarat procurorul general, Ion Munteanu, pentru Radio Moldova. Procurorul nu exclude însă o intensificare a unor astfel de acțiuni în apropierea alegerilor parlamentare de anul viitor, transmite IPN.
Ion Munteanu a menționat că acțiuni ar putea fi diverse, iar intenția și miza este de a deturna procesul corect electoral care ar trebui să aibă loc anul viitor. „Asta este menirea și scopul nostru comun – să asigurăm dreptul la un vot liber exprimat și un proces electoral corect al fiecărui cetățean al Republicii Moldova”, a precizat Ion Munteanu.
Potrivit procurorului, modalitățile grupărilor criminale organizate de a frauda alegerile, inclusiv prin corupere electorală, se schimbă constant, iar autoritățile depun tot efortul pentru a le urmări și a întreprinde măsurile necesare pentru a le combate.
„Identificăm situații în care sunt utilizați bani virtuali. Suntem în discuții cu puterea legislativă și executivă pentru a adapta legislația, pentru a avea claritate cum ar trebui aceste tranzacții cu criptomonede să fie reglementate într-un fel sau altul”, a precizat procurorul general.
Până acum au fost aplicate amenzi de peste 10 milioane de lei pentru cazuri de corupere electorală pasivă. Persoanele sancționate au primit amenzi între 25 000 și 37 500 de lei.
- Documentarea celor 140 de mii de oameni care s-au lăsat corupți electoral abia începe
- Școlile vor înființa unități speciale pentru educația copiilor cu dizabilități severe
- O rachetă rusească a survolat în această dimineață spațiul aerian al Republicii Moldova
- Avion cu 67 de persoane la bord s-a prăbușit în Kazahstan. Zeci de morți
- Creștinii ortodocși marchează astăzi Crăciunul pe stil nou