ALBASAT
Moldova Plus

Afacere cu miros de lavandă la Nisporeni

Go to the profile of Moldova PlusCultivarea  lavandei este o activitate care a început să câştige tot mai mult teren şi în Moldova, având în vedere investiţia relativ mică, raportată la profitul care se poate obţine de pe urma florilor mov. Solul fertil și condițiile meteo favorabile l-au determinat pe Nicu Ulinici din Nisporeni să inițieze aici o afacere parfumată. Tanarul  a fost atras în urmă cu trei ani de afacerea cu lavandă şi a decis să experiementeze planta la bastina, pe solul din Valea-Trestieni.

Nicu Ulinici, antreprenor
Nicu Ulinici, antreprenor

”Lavandă e o plantă mai deosebită, cu o aromă puternică și plăcută.  După ce am finisat studiile la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, facultatea de Marketing şi logistică m-am gândit mult ce să fac și cu ce să mă ocup în viitor  și  nu puteam să mă obișnuiesc cu gândul că o să lucrez de la oră la oră și am decis să fac agricultură.   Având pământ la Nisporeni am decis să încep activitatea acolo. Am studiat bine toate culturile, am citit mult, am pus tot pe cântar şi lavanda a fost prima  alegere,  plus că era ceva deosebit şi nou pentru mine. Nu mă tem de lucruri noi”  explică Nicu Ulinici, despre afacerea cu lavandă.

Intr-o prima fază, Nicu Ulinici a cultivat levănţică pe o suprafaţă de 2 hectare, pentru a se familiariza cu modul de exploatare al unei astfel de culturi, care poate fi valorificată în domeniul farmaceutic, cosmetic şi apicol.

Nicu Ulinici, antreprenor
Nicu Ulinici, antreprenor

 

”Pregătirea solului am început-o în lună noiembrie 2013 şi în lună martie 2014 am plantat  două hectare de lavandă. Din start m-au ajutat părinţii. În primul an am învestit 2000 €.” mai spune întreprinzătorul din Nisporeni.

Bucata de pământ pe care Nicu a plantat aurul mov are o durată de exploatare de 25 de ani în care lavanda va continua să înflorească de două ori pe an, primăvara şi toamna, fără să necesite udare sau alte tratamente.
Ajunse la maturitate, plantele de lavandă au rădăcina adânc înfiptă în pământ, până la 1-2 metri şi nu mai sunt afectate de buruieni. În vreme ce lavanda se dezvoltă şi creşte, nicio altă plantă nu mai creşte la umbra ei.
Planta nu necesită irigat. E o plantă rezistentă la secetă, iarna nu apar probleme. Pierderle sunt nesemnificative din cauza îngheţului. Planta rezistă la temperaturi extrem de scăzute, până la minus 35 de grade Celsius.

Pentru obținerea uleiului de levănțică, pe câmpurile de la Valea Trestieni sunt antrenate, în funcție de necesități și perioadă, circa 10 de persoane. Toată munca este făcută manual, inclusiv prășitul și recoltarea, căci utilizarea sistemelor automatizate reduce din calitatea uleiului.

După ce este tăiată cu secera, lavanda este lăsată o zi pe câmp, apoi ajunge într-un distilator. Aici, florile se trec prin aburi și, datorită temperaturii înalte, se eliberează picături de ulei esențial care sunt purtate printr-un tub. Apoi, compoziția trece prin condensator, unde se lichefiază. Lichidul rezultat conține ulei și apă, iar prin separare se obține miraculosul ulei esențial de levănțică – un compus complex care însumează 150 de constituenți activi cu rol antiinflamator, antiviral și antibacterian – și apa de parfum de lavandă. Dintr-o tonă de plantă verde antreprenorul Nicu Ulinici obține, în medie, 9-10 litri de ulei esențial.

ALBASAT:   Primele vânzări organice sunt momente dificile în viaţa unui start-up. Cum ați găsit primii clienți şi cine sunt cumpărătorii?

Nicu Ulinici: „ Primele vânzări au fost foarte mici. Iniţial le-am scos de vânzare în magazinele unui prieten şi cu greu mi-am acoperit cheltuielile de sezon. Primăvara am scos un model nou de pungi din bumbac cu inscripţia „Lavandă” şi cu ajutorul prietenilor am mers prin diverse oficii, bănci, ministere şi propuneam pungi cu lavandă la toată lumea. Am avut un mare succes, am avut vânzări şi toţi banii i-am învestit într-o maşină profesionistă de cusut pentru pungi. Astfel, avem nişte pungi ideale şi mult mai frumoase. Cu acest prilej, le mulţumesc clienţilor mei de atunci, deoarece fără ei nu aş fi putut să modernizez pungile. Apropo, mamă mea, coase pungile.”

ALBASAT:   Nu există afacere care nu trece prin probleme şi greutăţi. Cu ce fel de situaţii v-aţi confruntat până acum? Dar în acelaşi timp, ce satisfacţii aţi obţinut?

Fotografia postată de Ulinici Nicu.
Nicu Ulinici, antreprenor

Nicu Ulinici: Greutăţi şi probleme au fost şi sunt din primă zi de lucru, deoarece lucrezi cu oamenii şi cu tehnică. Dificultăţi am întâmpinat în găsirea oamenilor la lucru, primii ani au fost dificili, dar în prezent avem o echipă care vine la toate lucrările. Probleme am avut şi cu utilajul de ulei, au fost mai multe probleme tehnice, dar s-au rezolvat repede.

 

ALBASAT:   Aveţi o imagine puternică de brand. Care sunt cele mai importante elemente prin care credeți că vă diferențiați de concurență?

Nicu Ulinici: Numele şi imaginea le-am obţinut pe parcursul anilor, prin calitatea produselor. Acest lucru, adică calitatea, a fost pentru mine pe primul plan. De exemplu, în primul an de activitate, floarea care s-a uscat fiindcă nu am reuşit să o vând până la roada nouă, am aruncat-o. La fel am făcut şi în al doilea an de activitate, florile care nu am reuşit să le prelucrez pentru ulei deoarece se uscaseră prea tare, la fel le-am aruncat. Această pierdere a fost o lecţie pentru mine din care am avut ce învăţa şi anul acesta am prelucrat totul până la ultima floricică.

ALBASAT:   Ce produse aveţi acum spre vânzare?

Nicu Ulinici: Avem în vânzare începând de la floarea uscată: buchete, floare la kilogram, săculeţi cu floare pentru miros. Produsul cel mai important este uleiul esenţial care îl îmbuteliem în sticluţe de 10, 30 şi 50ml şi apa de lavandă care este îmbuteliata şi vândută.

 Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

ALBASAT:   Aveţi planuri de dezvoltare în următorii ani? Care sunt acestea?

Nicu Ulinici: Da, îmi propun ca în fiecare an să mai plantez câte 1-2 ha până o să ajung la 10 ha.  Acestea vreau să le realizez cu veniturile obţinute din propria pepeniera.

 ALBASAT:    Piata  UE,  aduce beneficii pentru antreprenori. Aţi vizat şi piaţa externă pentru export?

Nicu Ulinici:  Doresc să ajung pe piaţa externă, dar pentru asta trebuie să plantez şi să plantez ca să am cantitatea necesară de ulei.

ALBASAT:    Ce aţi recomanda celor care vor să înceapă o afacere similară?

Nicu Ulinici:  Cât mai multă încredere în sine şi să fie optimişti chiar şi în situaţiile de eşec!

http://www.hotelroomsearch.net/im/hotels/it/lavanda.jpg

Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei. Lavanda este folosită intens în industria farmaceutică şi cosmetică. Planta are proprietăţi curative recunoscute de medicină. Florile sunt folosite pentru prepararea ceaiurilor sau a tincturilor.Lavanda este bună pentru insomnie, reducerea stresului, reglarea tensiunii sau întărirea sistemului imunitar, epilepsie, migrene sau ameţeli. Uleiul de lavandă, bază pentru tincturi, are proprietăţi antiseptice, antibacteriene şi antiinflamatori.

http://revistacasaejardim.globo.com/Revista/Casaejardim/foto/0,,40217482,00.jpg

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

Related posts

Curajul de a investi în Moldova banii câștigați peste hotare

AlbasatTV, Nisporeni

(VIDEO/FOTO) ISTORIA DE SUCCES A ȘCOLII PROFESIONALE DIN NISPORENI

(VIDEO/FOTO) Război într-un pahar de vin

Leave a Comment