În perioada 25 iunie-1 iulie, la 10 posturi selectate pentru monitorizare de Centrul pentru Jurnalism Independent, materialele controversate au fost de cele mai multe ori echilibrate. Totuşi, a fost remarcată o creştere a numărului de materiale în care se face trimitere la surse care nu au răspuns la telefon sau au refuzat să comenteze, fără a fi evident efortul jurnaliştilor în a asigura echilibrul opiniilor. Totodată, majoritatea subiectelor de campanie au citat preponderant candidaţii în alegeri, limitându-se la o singură sursă de informare, fără a trata subiectele în profunzime. Sunt constatările celui de-al patrulea raport de monitorizare a mass-mediei în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte, şi prezentat la o conferință de presă la IPN.
Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a constatat că o parte din posturile monitorizate, Moldova 1, RTR Moldova, Jurnal TV, Pro TV, TV 8, au oferit acces majorității candidaţilor în alegeri. O altă parte au privilegiat anumiţi candidaţi, Primul în Moldova, NTV Moldova, TV 6, Publika TV, Prime TV. Totodată, majoritatea materialelor analizate au fost dezechilibrate din perspectiva egalităţii de gen, bărbaţii fiind citaţi mai des decât femeile.
Experţii Centrului pentru Jurnalism Independent au concluzionat că trei din 10 posturi monitorizate, Jurnal TV, Pro TV, TV 8, au reflectat corect şi echidistant campania fără a fi sesizată favorizarea sau defavorizarea vreunui concurent electoral. Două posturi, NTV Moldova, Primul în Moldova, au favorizat masiv candidaţii BeCS, defavorizând candidaţii PAS şi pe preşedinta Maia Sandu. Trei posturi TV, Moldova 1, Publika TV, Prime TV au favorizat BeCS prin frecvenţa apariţiilor şi selectarea subiectelor pentru reflectare. Două posturi, TV 6, și RTR Moldova, au favorizat Partidul Şor prin frecvenţa apariţiilor şi tonalitatea reflectării.
Elena Prohnițchi, secretarul Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), a menţionat că raportul e parte a unui efort amplu pe care CALC îl desfăşoară în vederea promovării unor alegeri libere, corecte, transparente şi incluzive. „Acest lucru nu-l facem doar prin intermediul programelor de instruire şi informare, de educaţie civică şi electorală, dar şi prin exerciţii de monitorizare. Fără ele, este imposibil de a identifica neajunsurile care împiedică exercitarea de către alegător a unui vot liber, conştient şi informat şi crearea unor condiţii egale pentru toţi concurenţii electorali. Scopul acestor rapoarte de monitorizare e de a aduce la cunoştinţă autorităţilor asupra neregulilor, de a le îndemna să ia act şi să depună efort pentru înlăturarea acestora”, a spus Elena Prohnițchi.
În cadrul monitorizării a fost analizat conţinutul integral al principalelor buletine de ştiri zilnice, materialele cu caracter electoral direct şi indirect. Materialele au fost evaluate după imparţialitate, obiectivitate, partizanat politic, pluralism de opinie, corectitudine, şi echilibrul surselor. De asemenea, a fost analizat limbajul şi imaginile video utilizate.
- Cursul valutar oficial la 09.10.2024
- Piața serviciilor de eficiență energetică a clădirilor poate atrage investiții de un miliard de euro, ministru
- În septembrie s-au consumat mai puține gaze decât acum un an
- Lista secțiilor de votare în România care vor fi deschise la alegerile prezidenţiale şi referendum
- Cursul valutar oficial la 08.10.2024