ALBASAT
Nisporeni Societate

A fost dat startul admiterii la şcoala de muzică din oraşul Nisporeni. Vezi de la ce vârstă pot fi înscrişi copiii

A fost dat startul admiterii copiilor la Şcoala de Muzică din oraşul Nisporeni. Astfel, doritorii pot depune actele până la data de 10 iunie, după care va începe cea de-a doua etapă de admitere în a doua jumătate a lunii august până la 10 septembrie. Candidaţii vor fi evaluaţi de membrii comisiei de specialitate, care vor stabili aptitudinile lor muzicale.

Şcoala de muzică a început înscrierea copiilor care  doresc să înveţe să cânte la unul dintre instrumentele: pian, vioară, acordeon, chitară, ţambal, flaut, clarinet, trompetă, bariton, trombon, saxofon. Însă, nu toţi doritorii pot fi admişi, întrucât trebuie să corespundă vârstei, adică pot fi înscrişi de la 7 până la 12 ani. Direcţia şcolii anunţă disponibilitatea unui număr limitat de locuri pentru anul de studii 2020-2021.

VALENTIN TULBURE, DIRECTOR INTERIMAR AL ŞCOLII DE MUZICĂ DIN NISPORENI: “Se primeşte în clasa întâi. Este comisia formată din profesorii de muzică de la diferite specialităţi. Copilul se prezintă cu un mic recital sau cu o mică lucrare muzicală. Este un mic test, ritmul, auzul ca să corespundă capacităţilor muzicale ca să-i putem admite. Sunt copii care doresc să înveţe în şcoala muzicală, nu sunt dotaţi cu totul, dar pe parcursul a 5-7 ani  ei îşi dezvoltă aceste abilităţi. Părinţii pot să se apropie la Şcoala de muzică, fără copii ca să depună o cerere pentru a ocupa un loc în şcoală. Locurile la noi sunt limitate. În acest an, finalizează studiile 18 absolvenţi, dar la 1 septembrie ne trebuie 35 de elevi ca să acoperim numărul de elevi.”

Iubitorii de muzică vor achita lunar, o taxă   de 200 de lei pentru instrumentele de suflat, iar pentru pian, vioară şi acordeon- 210 lei. Copiii vor învăţa timp de 5-7 ani, în dependenţă de ce instrument aleg, iar când absolvesc instituţia, elevii primesc o diplomă de studii. Administraţia instituţiei anunţă că în noul an de studii, corpul didactic al şcolii de muzică va fi reînnoit cu 2 profesoare.

VALENTIN TULBURE, DIRECTOR INTERIMAR AL ŞCOLII DE MUZICĂ DIN NISPORENI:  “În anul ce vine ne vor sosi, doi profesori, o profesoară de pian, care acum activează în raionul Străşeni, dar  s-a stabilit cu traiul la Nisporeni. Şi o altă profesoară care doreşte să revină ca profesoară de teorie. Noi suntem bucuroşi să înnoim şcoala cu cadre tinere.  La sfârşit de an ca în toate şcolile de bază şi în cele de muzică din republică, Ministerul şi direcţia şcolii le oferă câte un certificat de studii, iar acolo sunt stipulate toate instrumentele, toate obiectele cre au fost studiate pe parcursul a 5-7 ani, cu indicarea notelor.”

Emilia Puha are mai mult de jumătate de secol de când se dedică muzicii şi învaţă  copii să cânte la vioară. Ea a  altoit dragostea pentru acest instrument în sufletele a zecilor de generaţii, iar succesele discipolilor săi îi dă un sentiment de mândrie. Mai mult ca atât, profesoara spune că  a descoperit magia sunetului curat al viorii tot la şcoala de muzică din Nisporeni.

EMILIA PUHA,  PROFESOARĂ DE VIOARĂ: “Aici, mi-am făcut studiile şi am deja 54 de ani de când lucrez, am să am în august. Diferite generaţii au trecut, copii foarte buni, vin, dar când ne despărţim e greu, parcă sunt copiii mei. Acum cu situaţia asta care este, mi-i dor de copii, nu pot să fac lecţii, numai aşa la distanţă facem lecţii, nu ne putem vedea, e altceva cînd te vezi.”

Acum, profesoara aşteaptă nerăbdătoare să cultive dragostea pentru muzică în inimile celor care vor dori să studieze această artă.

 EMILIA PUHA, PROFESOARĂ DE VIOARĂ: “Cred că la toamnă o să fie totul bine şi o să ne reîntâlnim iar cu toţi copiii, bucuroşi.  Aşteptăm copiii, cred că copiii o să vină.  Când încep să cânte şi când îi vezi că strălucesc ochişorii, se uită aşa.  Viora este un instrument destul de complicat, dar cu răbdare, încet, încet…Clar că copiii reacţionează foarte diferit, copiii sunt diferiţi, dar oricum încet, încet ajungem unde trebuie să ajungem.”

La şcoala de muzică din Nisporeni îşi fac studiile 203 elevi, dintre care 16 au absolvit anul acesta.

 

 

Related posts

Au fost autorizate două curse charter

Albasat

LIVE: Informații de ultimă oră privind controlul infecției prin COVID-19 în RM

Albasat

Сarnetele de muncă vor fi transmise la CTAS pentru a fi scanate

Albasat

Leave a Comment