Portal de știri
Nisporeni Societate

A fost lansată o rețea de trasee marcate pentru drumeții cu obiective culturale și istorice din Nisporeni

O rețea de trasee marcate pentru drumeții invită turiștii să descopere la pas priveliști naturale, obiective culturale și istorice din zona Codrilor Moldovei. Rețeaua de trasee pentru drumeții are lungimea de 48 km și conectează mai multe atracții turistice, istorice și culturale în regiunea Nisporeni, revigorând tradițiile locale. Fiecare dintre cele 4 segmente au fost marcate cu indicatoare, iar în satele unde trece traseul au fost instalate panouri cu hărți.

Traseele au fost elaborate de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), susținută de partenerii săi, și a fost lansată pe 11 mai curent.  

Traseele de drumeții conectează satele  Vărzărești, Ciorești, Seliște, Ciutești, Milești, Bălănești, și completează ofertele turistice cu atracții naturale, culturale și istorice pe care le are Moldova. Aceste trasee au un rol important în motivarea dezvoltării antreprenorilor locali care sunt în proximitatea lor.   

Traseele din Nisporeni conectează rezervația peisagistică Cazimir–Milești cu priveliștile încântătoare de pe Dealul Mîrzoaia și vârful Dealului Răcătău, și ghidează turiștii spre 10 atracții de neratat ale regiunii:

  • Mănăstirea Vărzărești
  • Cimitirul Soldaților Români
  • Muzeul de Istorie și Etnografie din Nisporeni
  • Crucea Mântuirii Neamului Românesc
  • Atelierul meșterului olar Zaharia Triboi din satul Ciorești
  • Rezervaţia naturală silvică „Cobac”
  • La Fag, arbore secular, protejat de stat
  • Biserica de lemn din satul Ciutești
  • Dealul Bălănești, cel mai înalt punct din Moldova, situat la 429,5 metri deasupra nivelului mării
  • Parcul dendrologic Milești

Odată cu marcarea traseelor conform standardelor europene, turiștii vor depăși provocările de navigare cu care se confruntă un călător independent atunci când încearcă să optimizeze traseul și să localizeze puncte de interes de-a lungul drumului pentru a petrece timpul liber în natură. 

„Traseul extins cu obiective de vizitat în regiune este o invitație pentru turiști de a-și diversifica timpul liber în natură.  Rutele marcate și extinderea informațiilor despre punctele de atracție, oferă călătorilor o idee despre cum să conecteze obiectivele culturale și istorice într-un mod mai eficient, astfel încât să poată profita la maximum de experiența lor de călătorie și să descopere această regiune pitorească”, a spus Natalia Țurcanu, director executiv ANTRIM, la deschiderea evenimentului.

Secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, s-a alăturat evenimentului de lansare cu un cuvânt de salut și a testat  traseul turistic alături de amatorii de drumeții, reprezentanții autorităților locale și invitați. Atracția reper este cel mai înalt punct din Moldova – Dealul Bălănești, situat la 429,5 metri mai sus de nivelul mării.

„Diversificarea ofertei turistice locale prin astfel de experiențe, în conexiune cu natura, au rolul să facă regiunile rurale mai atractive pentru turiștii care își doresc să descopere noi locuri,  să viziteze atracții turistice mai puțin populare și să revină la tradiții autentice și oameni cu inima mare”, a menționat Chistol, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii.

Acest eveniment marchează un bun exemplu de parteneriat public-privat care permite dezvoltarea turismului în Moldova. Ideea proiectării unui traseu de drumeție a venit de la un operator de turism receptor din Moldova care, cu suportul ANTRIM a  atras finanțare și a dezvoltat primul traseul de drumeții Nisporeni – Vărzăreștii Vechi, cu o lungime de 12 km, în noiembrie 2020. Ulterior, traseul a fost continuat datorită eforturilor comune ale partenerilor precum Slovak Aid, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), EFES, Consiliul Raional Nisporeni, ANTRIM  și Primăria Nisporeni.

„Lansarea traseelor turistice se înscrie în obiectivul USAID de  a susține dezvoltarea regională și a diversifica oferta turistică în Moldova. Proiectul dat implică rezidenții și comunitatea locală în dezvoltarea turismului, iar promovarea traseelor poate servi drept motivație pentru antreprenorii locali. Traseele de drumeții completează alte activități turistice și susțin cererea afacerilor din turism, cum ar fi cele legate de cazare, restaurante, magazine de artizanat și întreprinderi care oferă activități sportive sau recreative. Dezvoltarea turismului în jurul temei drumețiilor poate oferi, în egală măsură, beneficii economice pentru populația locală, promovând în același timp conservarea patrimoniului natural și cultural, încurajând astfel principiile turismului durabil și valorificarea potențialului neexplorat al ecoturismului în Moldova”, a declarat Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID Moldova.

Related posts

Igor Dodon despre frauda bancară: Curând începe arestarea activelor în afara țării

Albasat

Șoferul care a accidentat mortal o femeie la Mereni a fost reținut

Albasat

Виорика Думбрэвяну отрицает, что лечится от COVID-19 в Германии

Albasat

Leave a Comment