ALBASAT
Societate

A fost vaccinată 0,2 la sută din populația Republicii Moldova, Ministerul Sănătății

Până acum, 0,2 la sută din populația Republicii Moldova a fost vaccinată împotriva COVID-19, aceștia fiind lucrători medicali din primă linie, care au primit prima doză de vaccin Astra Zeneca, a anunțat astăzi,10 martie, Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în cadrul unei conferințe de presă. Campania de vaccinare anti-COVID-19 a început în Republica Moldova la 2 martie, transmite IPN.

Potrivit lui Ceban, au fost imunizați circa 7300 de angajați care activează în secțiile reanimare și terapie intensivă, dar și în secțiile COVID-19 din spitale. A doua doză de vaccin le va fi administrată lucrătorilor medicali peste două luni de la prima doză. În total, în țară au fost distribuite peste 18 mii doze de vaccin Astra Zeneca.

Epidemiologul a precizat că 20 la sută din populația țării va fi vaccinată din serurile venite prin intermediul Platformei COVAX. Încă 30 la sută din populație va fi imunizată tot cu vaccinuri de pe Platforma COVAX, dar care vor fi achiziționate la prețuri preferențiale. Autoritățile urmează să identifice și alte căi de achiziționare a vaccinurilor. Ceban a dat asigurări că Republica Moldova ar avea destule resurse financiare pentru a cumpăra seruri anti-COVID-19.

Laura Țurcan, medic-epidemiolog la ANSA, a precizat că 3,6 la sută dintre persoanele vaccinate au avut reacții adverse la ser, acestea fiind ușoare, cum ar fi edem, prurit, dureri de cap, dureri musculare, febră și frisoane, oboseală.

Ninel Revenco, coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, a precizat că Republica Moldova urmează să primească, la sfârșitul lui martie, alte peste 21 de mii doze de vaccin Astra Zeneca, iar la sfârșitul lui aprilie – încă 72 mii de doze Astra Zeneca, prin intermediul Platformei COVAX. Totodată, la sfârșitul lunii martie, Republica Moldova va recepționa, prin intermediul UNICEF, 24 mii de doze de vaccin Pfizer, ceea ce va permite începerea imunizării în a doua etapă, adică a pesoanelor mai mari de 60 de ani și a celor cu maladii cronice.

Revenco a îndemnat să se vaccineze și persoanele care au trecut prin COVID-19, pentru că a doua  sau treia infectare cu virusul SARS-CoV-2 poate fi mult mai gravă decât prima. Potrivit lui Ninel Revenco, serurile deja administrate au demonstrat eficiență și împotriva tulpinii britanice a virusului.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a raportat ieri, 9 martie, peste 870 de cazuri noi de COVID-19, bilanțul total fiind de circa 196 de mii de îmbolnăviri. Tot ieri, 21 de persoane au decedat ca urmare a complicațiilor provocate de infecție.

Related posts

MAE oferă detalii despre accidentul de la Galați, soldat cu 3 morți

AlbasatTV, Nisporeni

Rata vaccinării antigripale a depășit 80%. Imunitatea durează până la un an

AlbasatTV, Nisporeni

Energocom a selectat două companii de la care să cumpere gaze pentru din această vară

AlbasatTV, Nisporeni