ALBASAT
Разное

A murit cel mai bătrân om din lume. Ce vârstă avea Don Celino și prin ce greutăți a trecut în ultimii ani de viață

Celino Villanueva Jaramillo, considerat a fi cel mai bătrân om din lume, a murit în spital la vârsta de 121 de ani.

Jaramillo, cunoscut și ca Don Celino, a murit miercuri în orașul San Jose de Mariquina, din Chile, scrie The Guardian.

Don Celino a fost operat de urgență și plasat apoi la terapie intensivă. Inițial, medicii erau optimiști că bărbatul va supraviețui, dar, peste câteva zile, plămânul i-a cedat.

„Suntem foarte triste”, a declarat Ivonne Morales, care, împreună cu mama ei, Marta Ramirez, l-au îngrijit pe Celino de la vârsta de 99 de ani. „A fost o parte integrantă a familie noastre”.

Don Celino a trăit întreaga lui viața în țara de origine, Chile, și a fost cu patru ani mai mare decât Nabi Tajima, japoneza consemnată în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai bătrână persoană din lume.

Jaramillo și-a pierdut cerfiticatul de naștere într-un incendiu care i-a cuprins casa în urmă cu două decenii, însă din 2016, după consultarea mai multor arhive de către autorități, anul de naștere consemnat în buletin apare ca fiind 1896.

Nimeni din Chile – nici șeful statului, nici ministrul Justiției (care i-a oferit personal în 2016 cardul de identitate reînnoit) – nu se îndoiește că aceasta ar fi anul lui de naștere.

„Verificând registrele noastre, reiese că Celino Villanueva Jaramillo s-a născut efectiv pe 25 iulie 1896”, declara anul trecut Jacqueline Salinas, de la departamentul de demografie al biroului național de statistică din Chile.

Orașul de baștină al lui Jaramillo este paradisul piscicol Rio Bueno, provincia Ranco. Detalii exacte despre copilăria lui au fost greu de deslușit, deoarece în ultimii ani de viață memoria lui Don Celino se deteriorase foarte mult.

Câteva aspecte biografice certe, potrivit informațiilor apărute în presă de-a lungul timpului, ar fi acelea că Jaramillo nu a fost niciodată căsătorit, nu a avut copii și a lucrat mai toată viața ca muncitor în agricultură pentru un latifundiar numit Ambrosio Toledo.

Când Don Celino a ajuns la vârsta de 80 de ani, Toledo l-a anunțat că îl va înlocui cu un muncitor tânăr, l-a îmbărbătat cu o bătaie pe umăr, i-a urat sănătate și i-a sugerat să elibereze încăperea pe care o ocupa pe moșia lui, lăsându-l la mila sorții.

Au urmat ani extrem de grei pentru Jaramillo, mutat în apropierea localității de coastă Mehuin, într-o magherniță, cu o pensie mică, trăind la limita subzistenței din vânzarea legumelor pe care le cultiva și din pescuit.

După ce un incendiu i-a transformat în scrum căsuța mică și sărăcioasă, bătrânul a fost luat în grijă de Marta Ramirez și de fiica ei.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

 

Leave a Comment