ALBASAT
Societate

Accesul la informație și licențe deschise, lecție publică

Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării – prevede Declaraţia universală a drepturilor omului. Acest drept include şi libertatea de căuta, a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace, independent de frontierele de stat. Despre „Accesul la informație (conținut) și licențe deschise” s-a vorbit astăzi, 6 noiembrie, la Biblioteca Națională, la o lecție publică organizată cu prilejul Zilelor Științei, transmite IPN.

Nelly Țurcan, doctor habilitat şi profesor universitar, a menționat că  accesul la informaţie este un aspect foarte important pentru diferite categorii de utilizatori. „Accesul la informaţie este capacitatea unei persoane de a căuta, primi şi transmite informaţie în mod eficient. Acesta uneori, în opinia specialiştilor, include mai multe componente, cum ar fi: cunoştinţe ştiinţifice, cunoştinţe indigene, cunoştinţe tradiţionale, libertatea informaţiei, crearea resurselor de cunoştinţe deschise, inclusiv internet deschis, standarde deschise, acces deschis la informaţii, disponibilitatea datelor”.

Accesul închis la informație din cauza parolelor sau adreselor care nu sunt permanente, lipsa conținutului în format digital – sunt probleme cu care se confruntă utilizatorii. „Atât în aceste cazuri, cât şi în multe altele, trebuie să încercăm posibilităţi şi să creăm mecanisme care să extindă accesul diferitor categorii de public, de utilizatori, la informaţie şi conţinut creat de alţi cercetători, cadre didactice sau de cetăţeni simpli, care foarte mult creează acum un conţinut pe care îl plasează pe diferite medii digitale”, sugerează Nelly Țurcan.

Accesul Deschis este accesul digital, online, gratuit la literatură, fără majoritatea restricţiilor privind drepturile de autor şi de acordare a licenţelor. Se atestă două modele de acces deschis: calea verde (autoarhivarea în depozite digitale cu acces deschis) şi calea de aur (publicarea în reviste cu acces deschis), explică profesorul universitar. Resursele educaționale deschise sunt materiale pentru învăţare, predare, cercetare sau alte scopuri educaţionale, care pot fi folosite, adaptate şi redistribuite liber, fără constrângeri sau cu foarte puţine restricții legate de drepturile de autor.

Şefa secției Studii şi cercetări din cadrul Bibliotecii Naţionale, Victoria Vasilică, a precizat că evenimentul este organizat de Biblioteca Națională, în contextul Zilelor Științei, ediția a 3-a, care se desfășoară în perioada 5-11 noiembrie curent. „Această lecţie publică este o temă nu doar actuală, dar absolut necesară acum, în această perioadă pandemică, atât pentru bibliotecari, cât şi pentru orice creator de conţinut ştiinţific” a spus Victoria Vasilică.

Constituţia Republicii Moldova prevede că dreptul public de acces la informație nu poate fi restricţionat, iar autorităţile publice trebuie să informeze cetăţenii în mod corespunzător.


 

Related posts

655 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Albasat

Ucigașul de la aeroport a murit la spital

AlbasatTV, Nisporeni

Dan Perciun: Clădirile Universității Pedagogice vor fi utilizate exclusiv în scopuri didactice

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment