Specialiștii în stomatologie din Moldova și China vor face schimb de experiență. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Moldova a semnat cu Școala de Stomatologie din China de Vest a Universității Sichuan un acord de colaborare pentru mobilitatea academică a studenților și cadrelor didactice, transmite IPN.
Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie, Emil Ceban, a remarcat că Republica Populară Chineză este recunoscută în plan mondial prin tehnologiile sale moderne avansate, inclusiv în medicina tradițională chineză. „Suntem dispuși să preluăm cunoștințe și experiențe de la Dvs. (Școala de Stomatologie din China) privind metodele moderne de tratament în domeniul stomatologiei. Aceasta va contribui inevitabil la îmbunătățirea serviciilor de tratament de înaltă calitate prestate populației Republicii Moldovaˮ, a spus rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie.
Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, a menționat că instituțiile de învățământ din ambele țări posedă avantaje în domeniul instruirii și cercetării medicale. „Acordul semnat va contribui nu numai la îmbunătățirea schimbului inter-universitar, la preluarea reciprocă a experienței și la promovarea dezvoltării globale, dar și va ajuta la aprofundarea continuă a cooperării între cele două țări în domeniul asistenței medicaleˮ, a afirmat Yan Wenbin.
Potrivit lui Wang Jinsong, rector al Universității Sichuan, epidemia a arătat că fortificarea cooperării internaționale în domeniul medicinii este foarte importantă. Semnarea acestui acord permite părților să colaboreze în domeniul pregătirii de cadre, lucrărilor științifice, pentru ca împreună să crească specialiștii de nivel înalt.
Valentin Mustea, șeful Direcției politici în domeniul managementului personalului medical, Ministerul Sănătății, a declarat că Republica Populară Chineză a fost mereu un partener al Moldovei și a sprijinit consecvent Moldova în modernizarea instituțiilor medicale, în dotarea cu echipamente și dispozitive medicale performante. „Acordul va facilita schimbul de experiență între studenți și profesori. Aceasta este o mare oportunitate pentru viitorii medici de a se familiariza cu cele mai recente cercetări și tehnologii inovatoare în domeniul medicinii moderne, de a participa la conferințe și întruniri profesionaleˮ, a precizat șeful Direcției.
Acordul este încheiat pe un termen de cinci ani.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul