ALBASAT
Societate

Adrian Băluțel: Va fi creată platforma consultativă Parlament – societatea civilă

Republica Moldova implementează recomandarea Comisiei Europene privind creșterea implicării societății civile în procesele decizionale prin lansarea unei platforme de cooperare permanentă cu reprezentanții ong-urilor. Acțiunea ar urma să fie realizată până la sfârșitul lunii iunie și va avea menirea de a asigura mai multă transparență în activitatea guvernării. Secretarul de stat din cadrul Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel, spune că implicarea societății civile în procesele decizionale este un indicator al gradului de democrație dintr-un stat, iar guvernarea de la Chișinău și-a transformat acest obiectiv în prioritate, notează IPN.

La obținerea statutului de țară candidată la aderare, Comisia Europeană a recomandat Republicii Moldova implementarea a 9 condiționalități pentru a obține dreptul de deschidere a negocierilor de aderare. Una dintre condiționalități vizează creșterea gradului de transparență și implicarea societății civile în procesele decizionale.

„În linii generale, se asigură o transparență în procesele decizionale, societatea civilă este implicată și îi este solicitată opinia cu privire la diferite acte normative, proiecte de lege, hotărâri de Guvern, însă mereu este spațiu pentru îmbunătățire și pentru a asigura o mai mare transparență. Trebuie să se stabilească o platformă continuă de interacțiune între autoritățile publice și societatea civilă. În planul de acțiuni este prevăzută lansarea unei platforme de cooperare permanentă cu societatea civilă. Autoritatea responsabilă de implementarea acestei acțiuni este Secretariatul Parlamentului, iar termenul limită indicat este iunie 2023”, a spus expertul Centrului de Resurse Juridice, Andrei Nașu, în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Secretarul de stat din cadrul Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel, spune că până în iunie va fi lansată platforma Parlament-societatea civilă și vor fi extinse competențele platformelor consultative din cadrul ministerelor.

„Va fi lansată o platformă consultativă Parlament-societatea civilă. Este vorba de un for de discuții și impulsionare a transparenței parlamentare. Paralel cu acest proces, avansăm cu o hotărâre de Guvern cu privire la crearea platformelor consultative la ministre. E vorba de un cadru normativ în care platformele consultative din ministere, cele existente, să obțină mai multe competențe și mai multă deschidere către societatea civilă. Societatea civilă va avea posibilitatea să se expună privind oportunitatea și calitatea unor proiecte”, a spus secretarul de stat din cadrul Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel.

Recomandările Comisiei Europene pentru ca Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare, vizează reforma justiției, remedierea deficiențelor în legislația electorală, combaterea corupției, deoligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor, îmbunătățirea serviciilor publice, reforma administrației publice, implicarea societății civile în procesele decizionale, consolidarea capacității administrației publice, protecția drepturilor omului și combaterea violenței de gen.

Related posts

Zimbru Chișinău și Petrocub Hâncești s-au calificat în finala Cupei Moldovei la fotbal

AlbasatTV, Nisporeni

Nicolae Furtună: Avem un pseudo purtat de măști – pe barbă, sub barbă, într-o ureche

Albasat

Un bărbat din Ocnița a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru violul unei minore

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment