Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.
Peste 30 de agricultori din raionul Nisporeni care produc fructe si legume au studiat cultura cireselor, prunelor si caiselor folosite in livezile moderne.Timpurile s-au schimbat, acum cireșele, prunele si caisele sunt crescute după alte metode și tehnologii, spun specialistii prezenti la seminarul de la Nisporeni. Potrivit expertilor, există noi soiuri și portaltoiuri de cireș, prun si cais, noi forme de coroană, noi modalități de tăiere, noi tehnici de manipulare post-recoltare iar producătorii sunt nevoiți să producă doar calitativ, pentru a concura pe piețe externe și a comercializa la un preț mai bun.
Specialistii mai spun ca până în prezent fermierii se bazau pe practicile transmise de la bunel la tată insa piața cere cireșe, prune si caise de clasa premium, de calitate superioară, care pot fi transportate la distanțe mari fără a dauna produsul finit, pot fi păstrate îndelungat și au un termen mai mare de valabilitate pe rafturi.
Producarorii de fructe si legume din raionul Nisporeni spun ca au avut ce invata in urma seminarului organizat la Nisporeni.
Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.
Specialistii au facut si o analiză a producției de cireșe, prune si caise la nivel global, a prețurilor de export și concurenței în domeniu. Totodata, au vorbit si despre înființarea livezilor, proiectarea, tipurilor și sistemelor de plantații. De asemenea, le-au oferit participantilor și o descriere amănunțită a sistemelor de susținere și protecție anti-grindină/anti-ploaie, combaterii bolilor și dăunătorilor, precum și a măsurilor de sporire a calității fructelor cu ajutorul unor stimulatori de creștere. Seminarul a fost organizat in cadrul proiectului Agricultura Performanta in Moldova (APM), finanțat de Guvernul SUA.
Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.