ALBASAT
Actualitate Societate

Alexandru Stratan: Moldova este țara care înregistrează un ritm înalt de depopulare

Republica Moldova este una dintre țările care înregistrează cel mai ridicat ritm de depopulare, iar acest lucru este vizibil prin numărul mic de elevi și studenți prezenți în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. O spune rectorul Academiei de Studii Economice, Alexandru Stratan, potrivit căruia Republica Moldova se confruntă cu două probleme majore, natalitatea extrem de joasă și migrația masivă a populației, notează IPN.

În urma reformei universitare, Academia de Studii Economice a absorbit Institutul Național de Cercetări Economice, entitate din care face parte și Centrul de Cercetări Demografice, unica structură din țară care face prognoze demografice oficiale. Potrivit rectorului ASEM, datele oficiale arată că situația demografică a țării este una precară, întrucât tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova aleg să-și creeze un viitor în străinătate.

„Moldova este țara care înregistrează cel mai mare ritm de depopulare. Trebuie să întreprindem măsurile necesare ca să stopăm acest ritm. Avem două componente, natalitatea joasă, pentru că natalitatea este mai mică decât mortalitatea și migrația. Dacă în anii 2000 oamenii plecau pentru un loc mai bun de muncă, acum lumea pleacă pentru un loc mai bun de trai. Oamenii deja se gândesc la o calitate mai înaltă a vieții, la servicii mai bune. În ultimul timp, exodul populației include persoane care nu sunt din categoria celor săraci”, a spus Alexandru Stratan în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit rectorului ASEM, bugetul de stat al Republicii Moldova are un șoc dublu, întrucât, pe de o parte, cetățenii apți de muncă pleacă în străinătate, pe de altă parte, persoanele ajunse la vârsta pensionării se întorc în Republica Moldova.

„Pleacă forța de muncă aflată în cea mai înfloritoare perioadă, de la 25 la 40 de ani. De asemenea, se observă în ultimii ani revenirea celor care au mai mult de 60 de ani, adică oameni aflați la vârsta de pensionare. Adică, pe de o parte, noi pierdem populația care poate contribui la dezvoltarea economică și poate asigura plăți sociale, pe de altă parte, e o presiune suplimentară când revin doar persoanele de vârstă pensionară”, a spus rectorul Academiei de Studii Economice.

Potrivit Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Moldova numărul real al populației care locuiește în Republica Moldova este de 2,6 milioane de persoane.

Related posts

600 de noi cazuri de coronavirus într-o singură zi, în Coreea de Sud. Care e situația la nivel global

Albasat

Statutul de țară candidat este o șansă care nu poate fi ratată, declarație

Albasat

Gimnaziul din localitatea Parcova, raionul Edineț a fost reabilitat energetic

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment