Președintele Consiliului Concurenței spune că entitatea de monitorizare a corectitudinii prețurilor va emite în scurt timp o decizie privind sancționarea companiilor de pe piața petrolieră care în urma unei înțelegeri de cartel au favorizat majorarea concomitentă a prețurilor. Alexei Gherțescu spune că este vorba despre 6 companii petroliere, iar decizia de sancționare ar putea fi emisă până la sfârșitul lunii iulie, notează IPN.
Raportul privind ilegalitățile comise de petroliști prin majorarea nejustificată a prețurilor la carburanți a fost elaborat încă în perioada fostei conduceri a Consiliului Concurenței. Noul șef al instituției spune că a analizat minuțios acel raport, a organizat audieri repetate cu companiile vizate, iar în curând membrii Consiliului vor stabili valoarea sancțiunilor.
„Piața carburanților este una reglementată, avem un plafon al prețurilor stabilit de ANRE. Și aici noi nu putem interveni la capitolul prețuri. Noi putem însă interveni când este vorba despre înțelegeri de cartel. A fost inițiată o investigație pe piața carburanților încă anul trecut, dar decizia încă nu a fost emisă de către Consiliu. Avem nevoie de timp ca să analizăm minuțios aceste date. Acea investigație s-a desfășurat într-o perioadă foarte scurtă, astfel de investigații durează de obicei, 2-3 ani. Investigația s-a făcut în termen record de o lună. Noi am organizat audieri repetate cu companiile vizate, acum pregătim decizia care va fi emisă în scurt timp”, a spus Alexei Gherțescu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.
Raportul stabilește că șase companii au acționat concertat la stabilirea prețurilor pentru produsele petroliere și gazul lichefiat. Fosta componență a Consiliului Concurenței a decis să ceară aplicarea unei amenzi în mărime de la 2% până la 4% din cifra totală de afaceri, înregistrată în anul anterior sancționării de către cele șase companii.
„Din partea companiilor care vând carburanți a fost o înțelegere de cartel care a dus la modificări coordonate de prețuri. Dacă plenul va constata încălcarea, va fi emisă o decizie de sancționare. Această decizie ar putea fi emisă în perioada iunie-iulie. Sunt vizate 6 companii, acest lucru a fost făcut public și deja nu mai este un secret pentru nimeni”, a spus președintele Consiliului Concurenței.
Cele șase companii suspectate de înțelegeri de cartel sunt Rompetrol Moldova, Lukoil-Moldova, Petrom Moldova, Bemol Retail, Datario SRL și Tirex Petrol. Potrivit datelor ANRE, pentru astăzi a fost stabilit un preț plafon record de comercializare a produselor petroliere de bază. Prețul plafon al benzinei cu cifra octanică 95 este 30,76 lei, iar prețul motorinei – 27,15 lei.
- Anul Nou vine cu scumpiri ale carburanților
- Cum utilizăm artificiile în siguranță? Recomandări și măsuri preventive
- Republica Moldova e în proces de cuplare la piața de energie electrică europeană
- Moldova va plăti 54 de milioane de lei – cotizații organizațiilor internaționale
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta